ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Една прекрасна и Корупция

 

За който е пропуснал, тези дни отбелязахме Международния ден за борба с корупцията – 9 декември. Нито е да го празнуваш, нито е да го честваш. Но и не е за реване. Просто си е ежедневие и така сме му свикнали, че за борба с него вече никой не мисли.

Изглежда темата ни впечатлява, само ако е в устата на някой евроатлантически партньор. Друго си е да я развие в прав текст френският посланик Ксавие дьо Кабан. Ожали се от действията на българския съд по дело с френски инвеститор, и стой та гледай каква олелия настана. Порой от новини и разкрития, в който няма нищо ново. Всичко си го знаем, работи безотказно от десетилетия, и никой вече не вярва че може изобщо да се работи по друг начин.

Дори напротив – както в предишни подобни случаи, думите на един посланик предизвикват срещуположни емоции. Едните са: Браво, господин посланик, ударете ги здраво, че тия гьонсурати от дума не разбират! Другите са: Абе, какъв е тоя да ни държи тон – ами ако нашият посланик се изцепи така насред Париж?! Да се чудиш кой е по-прав. 

Британският посланик, Джонатан Алън пък посвети цяла статия в блога си на тема българска корупция. И той раздвоен като всички нас. Когато инвеститорите го питали за страната ни, той отговарял че сме прекрасна, с потенциал и чудесни хора. Но върховенството на закона обръщало везната. Направо не е за вярване колко хубави неща имало у нас – макроикономическа стабилност, нисък дефицит и държавен дълг, гарантирана от валутния борд стабилност на обменния курс, нисък корпоративен и подоходен данък, добре капитализирана банкова система(въпреки шокиращия одитен даклад за КТБ), която не се увлякла по екзотични финансови инструменти и така избегнала натрупване на токсични активи. Качеството на персонала ни възхищавало инвеститорите – българските служители имали възхитителна работна етика.

Дори транспортната инфраструктура не била лоша – редовни директни полети до Великобритания, готова магистрала до Бургас и сроящи се други, работещо метро. С корупцията обаче няма оправяне. В Румъния бивши кметове, министри и дори бивш министър-председател са в затвора, а в България дори дребните риби се измъкват. А законодателството ни е създадено така, че да се избягва правосъдието. "Защо България не реши да създаде най-строгите в света закони срещу подкупите и корупцията?", пита Алън.

Заместник-посланикът на САЩ Брус Бъртън също уважи антикорупционната дата със среща с представители на съдебната система, на която каза че корупцията е проблем  цял свят, но в България тя е достигнала "кризисно ниво". САЩ вече ни финансирали в последните 20 години с 64 млн. долара за укрепване на правовия ред, а него никакъв го няма. Остава патриотите да кажат: Вие с някакви си 5 млн. лева на година не ни будалкайте, ами кажете защо още биете негрите! И пак ще бъдат прави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст