ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петролните платформи в САЩ са най-потърпевши от евтиното “черно злато”

Тръба

Американските компании за добив на петрол блокират дейността си на фона на спадащата цена на суровината, която спадна под 55 долара за барел. Това е най-ниското ниво от 5,5 години, с което борбата за пазарния дял със страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се засилва, пише Bloomberg. Броят на петролните платформи е намалял с 37 до 1 499 през седмицата до 26 декември, като нивото е най-ниското от април, посочи добивното дружество Baker Hughes на своя уебсайт в понеделник. Същевременно платформите за природен газ са се увеличили с 2 до 340, съобщи базираната в Хюстън компания.Добивът на петрол в САЩ достигна най-високите си нива от три десетилетия, дори и когато ОПЕК се възпротиви на възможността да намали добива, за да защити пазарния си дял. Спорез изчисления на Катар пренасищането на пазара е с около 2 млн. барела на ден. Цената на суровия петрол се срина с близо 50% тази година, което накара американските производители, включително Continental Resources и ConocPhillips, да планират орязване на разходите.

„Би трябвало да наблюдаваме броя на платформите да намалява поне до края на първото тримесечие като отговор на ниските цени на петрола“, заяви Джеймс Уилямс, икономист в енергийната изследователска фирма WTRG Economics. „До средата на годината би трябвало да видим измерим ефект върху производството“.

„Броят на платформите пада, тъй като цените на петрола спадат”, заяви пък Карл Лари, директор за петролния и газов отдел на Frost & Sullivan. „Печалбите просто ги няма“.

Въпреки че броят на платформите в САЩ пада, местното производство продължава да се увеличава. Доходността от новите кладенци в шистовите формации, включително тези в Северна Дакота и Тексас, се очаква да достигне рекордни нива следващия месец, показват данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Американските производители, борещи се с ОПЕК за пазарен дял, може да увеличат още повече производството спрямо най-високото ниво за последните три десетилетия с оглед на разходите, които падат почти толкова бързо, колкото и цената на петрола. Това твърди доклад на Goldman Sachs Group, публикуван на 15 декември. Падащата цена на петрола кара производителите да местят платформите до полета с по-ниски разходи, показва изследването.

Местното производство на петрол в САЩ се увеличи до 9,14 млн. барела на ден в седмицата до 12 декември. Това е най-високото ниво на седмични данни на EIA от 1983 г., показват правителствените изчисления. Производството е било 9,13 млн. барела през седмицата до 19 декември.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст