ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Марио Драги защити програмата на ЕЦБ за покупки на държавни облигации

Марио Драги

Председателят на ЕЦБ Марио Драги защити решението на банката да стартира мащабна стимулираща програма, центрирана върху големи по обем покупки на държавни облигации, заявявайки, че тези политики са стандартна част от комплекта с финансови инструмент на централните банки по света.

"Купуването на активи е нестандартна парична политика, но не е неправомерно. Всъщност тези покупки са крайно ортодоксални", каза Драги по време на конференция на икономисти и банкери в Гьоте институт. Той добави, че закупуването на активи не е "нищо ново" и дори е било използвано от Бундесбанк през седемдесетте години на миналия век.

Изказването на Драги е факт само два дена след като ЕЦБ и националните централни банки от еврозоната започнаха да купуват големи количества държавни облигации и други дългови инструменти по програма, известна като "количествени облекчения".

ЕЦБ обяви, че ще купува за 60 млрд. евро на месец държавни облигации от еврозоната, както и дългови инструменти, които са емитирани от институциите на Европейския съюз и частни дългови инструменти от март 2015-а година до септември 2016-а година. Покупките биха могли да бъдат удължени и след есента на 2016-а година, ако инфлацията в еврозоната не е покаже признаци за връщане към целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2%.

Марио Драги отново подчерта, че покупките на активи ще спомогнат за повишаване на очакванията за инфлацията в бъдеще и ще насърчат инвеститорите да се пренасочат към по-рискови активи.

Планът за покупки на държавни облигации може да защити страните-членки на еврозоната извън Гърция от евентуални негативни заразни ефекти, посочи той, вероятно визирайки рисковете за излизане на Атина от единния валутен блок.

"Ние виждаме по-нататъшно понижение на доходността на португалските суверенни облигации и на другите проблемни страни от еврозоната въпреки подновената криза около Гърция. Това предполага, че програмата за "количествени улеснения" може да защити страните от еврозоната от евентуален "заразен ефект", подчерта шефът на ЕЦБ.

Драги посочи, че има сигнали за обръщане на посоката на забавяне на икономическия растеж в региона, като в същото време отбеляза, че икономическото възстановяване би трябвало да започне постепенно да се разширява и да се засилва през следващите месеци.

Той каза, че възходящата ревизия на прогнозите на екипа на ЕЦБ за икономическия растеж в еврозоната, направена на последното заседание на банката, ще бъде факт при пълно прилагане на всички предприети от банката стимулиращи мерки.

Стартиралата от началото на седмицата програма за "количествени облекчения" доведе до по-нататъшно понижение на доходността на държавните облигации в еврозоната към нови рекордни дъна и до по-нататъшна обезценка на еврото към близо 12-годишно дъно от 1,0635 долара. По-слабите нива на обмяна на единната валута би трябвало да повишат инфлацията в региона, оскъпявайки цените на вносните стоки и правейки по-конкурентен европейския износ.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст