ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хърсев: КТБ е управлявана по японски модел

хърсев

"Не е съвсем вярно, че в Корпоративна търговска банка е управлявана чрез вредни и опасни практики", заяви финансовият експерт Емил Хърсев по време на участието в бизнес форум. През миналата година в продължение на две седмици са били атакувани всички големи банки в България, но те са оцелели заради високият процент ликвидност – 30% при среден за Европа – 8.2%.

 "В КТБ е прилаган модел, типичен за японските и корейските концерни. Той се характеризира с така наречения "двоен захват", разясни Хърсев. Той обясни, че това е техника, при която "главата" планира и има две ръце – с едната дава парите, а с другата държи конструкцията.

Заради този модел сега обезпеченията ги няма, защото банката с едната ръка е държала обезпеченията, с другата е давала парите, но обезпечения няма, обясни образно финансистът. Според него моделът е бил възможен, но докато е съществувал, а именно той си е държал и вземанията, и обезпеченията, но от различни места. И се е командвал от едно място, което не е КТБ.

Според Хърсев, ръстът на българската икономика за миналата година е около 3%, като причината е, че тя е двупластова – светла и сива. "Данните показват, че размерът на сивата икономика е около 30-35%, което на практика означава, че страната има Брутен вътрешен продукт от порядъка на 100 млрд. лева. "Ако пресметнем в гръцки цени ще се окаже, че България им годишен доход на глава от населението около този на гърците", коментира той.

Според Хърсев до края на годината управляващите няма да успеят да завършат нито пенсионната, нито здравната реформа. Причината е, че нито икономиката, нито правителството са готови за тях. "Тези политически процеси ще започнат едва, когато икономиката се съвземе и БВП нарасне с над 4%. Финансистът прогнозира още, че през тази година очакваният растеж ще е около 2%.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст