ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Местан е недоволен от мълчанието на президента по важни теми

Парламент Избиране на нов вътрешен министър Лютви Местан

Силно кънти отсъствието на най-важната тема – демократична ли е днешната власт и формулата на днешното управление. Президентът бяга от тази тема. Тежкото политическо противопоставяне не е останало зад гърба ни. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна след обръщението на президента Росен Плевнелиев към Народното събрание.

"Ако едно управление не е демократично, то не може да произвежда демокрация. В основата на всяка демокрация е толерантността", напомни председателят на движението.

Местан не се съгласи с твърдението на президента, че "тежкото политическо противопоставяне" е оставено зад нас. Според лидерът на ДПС "езикът, задаван от две от управляващите партии в четворната коалиция, е ярък пример за самоцелно политическо противопоставяне".

"Политическият антоним на толерантността е езикът на омразата, а в две от управляващите партии се чуват непрекъснато езикът на остракирането, езика на омразата", каза Местан. Той посочи, че най-после се е чуло изказване на премиера по тази тема, но е отивало на президента да я коментира, а той мълчи.

"По му отиваше на г-н президента да издигне високо глас срещу езика на омразата. Президентът мълчи по тази тема, премълча я за съжаление и днес", допълни лидерът ДПС.

От ДПС не са доволни и от това, че не са чули от държавния глава отговорите на два други ключови въпроса, повдигнати след оставката на кабинета „Орешарски" – „да не се повтарят отречени модели на власт и да се върви към съгласие без реваншизъм". „Ние днес очаквахме да чуем оценката дали тези два елемента се изпълниха", призна Местан и обяви, че категоричната оценка на ДПС е „Не".
„И двете условия са нарушени. Тази формула на властта бе отречена вече от българските граждани", отсече лидерът на движението.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст