ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Недейте така, г-н премиер!

Бойко Борисов

За премиера Бойко Борисов управлението на страната май си e някакъв вид спорт – или се състезава с някой, или трябва да води, да бие, да изпреварва… Последно се докачи с румънците, но не на тема борба с корупцията, а за получените от Брюксел пари. 

"България води Румъния с 15% по усвояемост на еврофондовете", написа министър-председателят в официалния си профил във Фейсбук. За да не е голословен, Борисов обяснява, че това било станало ясно от актуализираната справка на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия. Според нея страната е получила потвърждение от Брюксел за 76.3% платени европейски средства.

Хубаво се хвали премиерът, ама прекалява с плоските примери. Като се е информирал от въпросната справка, защо не е видял, че държави като Естония и Литва са усвоили над 94 на сто от парите? Не може ли с тях да се мерим? Дори една Португалия, която изпитва сериозни икономически трудности и никога не се е славела като отличник на Евросъюза, има с 18% по-добър резултат от нашия. Ами останалите 20 страни членки, които също са преди нас? Те не се ли броят? Или предпочитаме да се мерим със слабаците?

Тези въпроси, изглежда, не вълнуват особено лидера на ГЕРБ. Много по на сърце му е да си измива ръцете с предшественика Пламен Орешарски: "Ако не беше експериментът "Орешарски", досега щяхме да имаме 100% усвояване на евросредства." За беля, на следващия ден, и "експериментът" взе, че прописа в социалната мрежа: "Погледнато безпристрастно, успеваемостта не е толкова лоша, колкото може да се очаква за нов член на общността, без никакъв опит в управлението на структурните фондове." По думите на Орешарски при неговото управление (31.03.2013 – 25.07.2014-а) имало най-висок темп на усвояване. За посочения срок били получени 23% от всичките 15.9 млрд. лв., които ни е отредил Брюксел, а от началото на 2007-а до 31 март 2013-а са платени 33 на сто от парите.

Вместо тези евтини ежби може би е крайно време някой от властта да признае, че усвояването на всички средства от европейските фондове никога не е било постижима цел за България. В историята на Европейския съюз също няма случай, в който някоя страна да е оползотворила всички отпуснати й пари. Затова резултати над 90% се приемат за отлични, а около 80 на сто – за много добри. Ако българските управници бяха поне малко честни, отдавна щяха да са разяснили тези подробности. Но така нямаше всеки резултат, различен от теоретичния максимум, да се приема за провал, и съответно нямаше да има за какво да се разправят политическите опоненти.

Колкото до позицията ни в несъществуващата класация по усвояване на евросредствата – това си е една обикновена политическа дъвка, с която всеки може да надува каквито си пожелае балони. Добре известно е обаче, а и от Брюксел неведнъж са ни обяснявали, че всяка държава се състезава сама със себе си при реализирането на програмите и няма как да се правят сравнения с останалите. Това е така, защото различните членки на съюза имат различен опит с фондовете – ако ние сега приключваме първия си програмен период, то Италия, да речем, е сред учредителките на обединена Европа. А и навсякъде се финансират различни по същество проекти – докато у нас правим предимно инфраструктура, във Франция работят по иновации и икономика на знанието.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст