ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европарламентът призова Блатер да се оттегли веднага

ПрезидентствоСеп Блатер - президент на Фифа

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, призоваваща Сеп Блатер да се оттегли веднага като президент на ФИФА, а временен ръководител да започне реформи в ръководството на световната футболна централа.

Резолюцията бе подкрепена от голямо мнозинство.

Документът настоява и за цялостно разследване на процедурата по избор на Русия и Катар за домакини на световните футболни първенства съответно през 2018 г. и 2022 г. ЕП призовава Европейската комисия да обезпечи прилагането на европейското законодателство за борба с прането на пари и върху спорта.

В края на май 79-годишният Блатер беше преизбран за пети пореден мандат като президент на ФИФА по време на конгрес в разгара на корупционния скандал, разтърсил международната футболна федерация. Четири дни след това той обяви, че ще подаде оставка на извънреден конгрес, който се очаква да бъде проведен между декември 2015 и март 2016.

Резолюцията на ЕП не е обвързваща, но подкрепата й от всички фракции цели да засили политическия натиск спрямо ФИФА.

Евродепутатите заявяват, че са сериозно загрижени за надеждността на ФИФА и смятат, че ръководството на организацията се нуждае от спешни реформи, които не могат да стартират преди да има ново ръководство. Тъй като според правилата на ФИФА това може да стане след девет месеца, ЕП призовава организацията да избере по прозрачен начин подходящ преходен лидер, който да замени Блатер.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст