ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полицията извършва проверки по Закона за гражданската регистрация

МВР - гражданска регистрация

От началото на месеца стартираха проверки  по Закона за гражданската регистрация на лица и граждани на Република България.  Директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски уточни, че тези проверки се извършват съвместно с прокуратурата и местната власт на базата на подадени сигнали от дирекции на ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройство, от гражданите и от медиите. Те се реализират в цялата страна и продължават и в момента.

Само за този период са образувани 33 прокурорски преписки, като най –голям е броят им във Видинско и Монтанско. Съставени са 130 акта за нарушения на Закона за гражданските регистрации, които най-често са свързани с неточни данни, непопълнени адресни карти, неточност в данните за броя лица, обитаващи един адрес и др. Към момента са съставени над 130 акта за нарушение на Закона за гражданската регистрация. Главен комисар Терзийски отбеляза, че от 1 януари до 25 април – шест месеца преди изборите, е периодът, в който проверките са насочени основно към промени в настоящи и постоянни адреси.

По думите на инспектор Любослав Гащаров от отдел "Икономическа полиция" полицейските проверки са в две направления – административно наказателна дейност и направление „Коментирани разследвани престъпления, свързани с подготовката на изборите”. Вече е създадена организация и от средата на юли ще започнат действията на полицейските структури за установяване на нарушения на изборното законодателство и изборния кодекс. Те отново ще се провеждат съвместно с пресдставителите на прокуратурата. Целта на предприетите мерки е да осигурят условия за провеждането на честни избори за местна власт.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст