ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дръпнаха ръчната на ТТИП

шулц

Преговорите по споразумението за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между САЩ и ЕС ще бъдат блокирани поне до средата на септември. Причината е, че председателят на Европейския парламент Мартин Шулц реши да отложи пленарното гласуване на доклада с препоръките към преговарящия екип, което бе насрочено за 10 юни. 

Шулц заяви, че по подготвения от Бернд Ланге (С&Д, Германия) документ за ТТИП са били внесени повече от 200 изменения и искания за разделно гласуване на текстове. Затова предложенията на евродепутатите за поправки в него ще бъдат върнати за ново разглеждане от Комисията по международна търговия. Чак след това ще има опит за ново гласуване в пленарната зала. Оптимистичните прогнози са то да се състои най-рано през септемврийската сесия.  

"Ние уважаваме решението на г-н Шулц и ще продължим работата по резолюцията за ТТИП в Комисията по международна търговия. Ще използваме това допълнително време, за да работим за постигане на стабилно мнозинство в подкрепа на споразумението. Европарламентът може да излезе със силно послание към преговарящите само ако нашата резолюция е подкрепена от широко мнозинство", каза докладчикът и председател на комисията по търговия Бернд Ланге.

Освен гласуването на доклада и пленарният дебат бе отложен. Със 183 гласа "за", 181 "против" и 37 въздържали се евродепутатите отказаха да обсъждат каквото и да било по темата. Основни противници на ТТИП са представителите на европейските социалисти (ПЕС), чийто лидер е Сергей Станишев. Именно от тяхната група са и най-многото препоръки към преговарящия екип.

Горещите въпроси са свързани с ГМО продуктите, защитата на трудовите права и най-вече механизмът за разрешаване на споровете между инвеститори и държави (Investor-state dispute settlement). Последният дава право на частни компании да съдят отделни страни за нанесени щети от промени в законодателството – например национализация на инвестицията, налагане на непазарни регулации или мораториуми. Основните страхове са, че по този начин фирмите ще получат изключителни права, с които лесно биха могли да злоупотребяват, за да извлекат печалба. Арбитражният съд, ангажиран с такива спорове, няма да е подвластен на национални правила, а негови членове ще са специално наети адвокати, което пък поставя въпроса за лобитата и корупцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст