ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ отпуска 7.25 млн. долара на българската армия

Военнослужещите от двадесетия контингент от Българската армия се завърнаха днес

САЩ планира да отпусне на страната ни 7.25 млн. долара, за да подкрепи развитието на българската армия. Данните са публикувани в новия интерактивен сайт ForeingAssistance.gov, който предоставя информация за разходите, които американската държава прави в подкрепа на развитието на над 100 държави в целия свят.

Парите за българската армия, които са планирани за тази година, се отпускат от Държавния департамент на САЩ, става ясно от справката. В нея се припомня, че България е член на НАТО и участва в операции на Алианса и на Европейския съюз.

Страната ни е определена като "надежден" съюзник на САЩ в региона, който има стратегическо значение за американската дипломация. "Въпреки политическата нестабилност и намаляване на бюджета, Министерството на отбраната на България остава ангажирано с трансформацията на въоръжените си сили от статично фокусирани в способни да си сътрудничат с партньорите от НАТО и да се изправят пред предизвикателствата за сигурността през 21 век", гласи част от мотивировката за отпускането на средствата за българските военни.

Общата сума, която САЩ планира да инвестира по света през 2015 г. под формата на различни помощи възлиза на 35.4 млрд. долара. Девет млрд. от тези средства са за подобряване на сигурността, а 8.7 млрд. за медицински грижи.

Помощ получават всички държави от Балканския полуостров, без Косово. Планираната подкрепа за Румъния е в размер на 7.1 млн. долара, за Македония – 12.8, за Сърбия – 16.4, за Албания – почти 15 млн. долара, за Черна гора около 4, за Босна и Херцеговина – 36, за Хърватска – 4.45 млн. долара, за Словения – 650 000 долара, за Гърция – 100 000 долара, за Турция – 4.8 млн. долара.

Значителни средства са отделени за подкрепа на Украйна – почти 140 млн. долара, за Молдова – 30, за Грузия – 75, за Армения – 25 и Азербайджан – 13 млн. долара. Американската помощ е най-висока за две държави – Афганистан и Египет. През 2015 г. за всяка от тях са планирани по над 1.5 млрд. долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст