Сенки и фантоми в “Левски” и ЦСКА

левски и цска

Управленските екшън трилъри в "Левски" и ЦСКА на пръв поглед се развиха в коренно противоположни посоки. Досегашният собственик на "сините" адвокат Тодор Батков "хвърли кърпата" и предаде акциите си в ръцете на триумвират, тъй като отдавна е ясно, че не може да издържа сам клуба. Все пак перспективата за развитието на "Левски" изглежда прогнозируема – 6.5 млн. лв. годишен бюджет, широка акционерна структура, постепенно изчистване на дълговете и нови инвеститори. Или поне такива са заявките, които направи новото ръководство в лицето на Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов. Виж, при ЦСКА ужасът е безконечен. Всеки ден някой собственик или кандидат-собственик се обединява с друг, нароиха се няколко паралелни клонинги, които ще играят някъде между "А" окръжна, "В", "Б" и "А" група, а феновете на половината отбори от елита още треперят утре да не осъмнат с отнет лиценз в полза на някое "преобразование"… Всъщност, поне едно грозно обединение със сигурност вече щеше да се е случило, ако Изпълкомът на БФС точно навреме не бе предупреден от УЕФА "да тропне по масата" и да спре всички безумия, минаващи през погазване на футболните правилници.

На "Армията" със сигурност ще се извъртят поне още няколко епизода от драматичната сага "Оцеляването на ЦСКА", в която хепиендът все повече се отдалечава. Фантомите, изглежда, ще продължат да бродят дълго из "Борисовата градина". Но и левскарите не пърхат с крилца от радост, въпреки че им обещават светло и прозрачно бъдеще. Новите собственици на клуба наистина са разпознаваеми, но над тях са надвиснали тежки сенки.

Ако анализираме изказването на спортния министър Красен Кралев, ще стигнем до зрънцето, което тормози привържениците на "сините". Кралев каза, че в "Левски" нещата са стигнали до своя логичен завършек, тъй като са се появили нови инвеститори с желание да променят статуквото и

да обърнат нещата в правилната посока

"Видяхте, че въпросните хора, които ще управляват клуба, излязоха с имената и лицата си. Александър Ангелов е адвокат и като представител на тази гилдия има много и най-различни клиенти. Дайте малко време на новите собственици. В момента не виждам сянката на Делян Пеевски в "Левски", отбеляза министърът. Левскарите обаче така и не разбраха по каква схема се случи "тихият преврат" на "Герена" и никак не са убедени, че представеното пред публиката трио е истинският собственик на контролния пакет акции. През последните години Тодор Батков многократно е отбивал настойчиви атаки, целящи да му откраднат отбора. През зимата адвокатът дори успя да капитализира вземанията си и се оказа собственик на акции за 30 млн. лева. Неведнъж след това той твърдеше, че няма да се раздели с контролния пакет за по-малко от 15 млн. лв., а изпързаля и феновете, които напираха да му вземат безвъзмездно ценните книжа. Разбира се, след злополучния финал за купата с "Черно море" се появиха индикации, че Батков е готов да си тръгне, но човек трябва да е много наивен, за да повярва, че ще го направи с празни джобове. Така че представената ни сърцераздирателна картинка със сълзите на раздяла и безвъзмездното прехвърляне на акции в името на каузата "Левски"  не изглеждаше много истинска.

Стигаме и до новите собственици, които с едно изключение май не са толкова нови. Спряганият за близък до Пеевски адвокат Александър Ангелов е в надзорния съвет на "Левски" от 10 години и съвсем не е чужд на тима. Името му беше замесено около продажбата на клубни акции и дълг от Батков на офшорката "Дигерасо лимитид" през 2011-а. Операцията бе финансирана със заем за 1 млн. лв., отпуснат от фирма "Билдинг рисорт". Батков твърдеше, че това е вътрешна трансформация на капитали, но така и не доказа, че "Дигерасо лимитид" е негова собственост. Адвокатът обяви, че фирмата, отпуснала му кредита, е на банкера Цветан Василев, а бившият шеф на КТБ контрира: "Не знам как г-н Батков е договорил с мен заем, при положение че не е говорил с мен, а с г-н Делян Пеевски и адвокат Александър Ангелов. Ако съм му дал заем, защо залогът на 39% от акциите на „Левски" не е в моя полза, а е в полза на подставените лица, свързани с този кредит? Ако кипърската фирма, в която г-н Батков е заложил 39% от акциите на „Левски", е 100% негова собственост, каква е логиката да дава в залог акциите сам на себе си?" Василев добави, че през април 2014-а Ангелов му е поискал от името на Пеевски безвъзмездно прехвърляне на пакети акции от част от неговите дружества – БТК, двата мултиплекса, "Дунарит" и "Петрол".

"Твърденията са абсолютно спекулативни. Аз не съм адвокат на Делян Пеевски. Познавам го от 3-4 години, а в "Левски" съм от 10 години. Работя като адвокат и познавам много хора, така че да се прави подобна връзка е спекулация", изтъкна при представянето си Александър Ангелов.

Иво Тонев пък трудно може да се скрие от обвързаността си с ГЕРБ и лидера на партията. Той нееднократно е признавал, че е близък с Бойко Борисов, а в първия мандат на ГЕРБ се издигна от общински съветник до шеф на тотото. Точно

заради съмненията кой е реалният собственик

на "Левски", появили се след идването на Тонев на "Герена", той веднъж се оттегли от клуба и уж кандърдиса да се върне само за да довърши строежа на Сектор "А" на "Георги Аспарухов". Сега, след като "палачинката се обърна", Тонев смело чертае планове за акционерни модели, финансова дисциплина, редуциране на заплатите и оздравяване на тима. Няма лошо, защото това може би е пътят, който всички български отбори трябва да следват. Само не разбрахме откъде "Левски" има гарантирани почти 20 млн. лв. за следващите три години, при положение че преговорите с евентуални нови инвеститори и спонсори все още се водят? Хубаво е, че новите шефове планират да въведат политика на прозрачност, отчетност, да работят съвместно с привържениците, но може би трябва да започнат с разяснение на финансирането?

Третият силен човек в "Левски" е пловдивчанинът Николай Иванов – собственик на "Юпитер холдинг". Неговите компании са сред най-големите български производители на ограничителни системи за пътища и метални конструкции за енергетиката, а годишният им оборот за миналата година надхвърля 37 млн. лева. Бизнесменът все още не е афиширал "футболните" си намерения.

Докато "бизнес атовете" се ритат, ЦСКА продължава да тегли и от някога славния клуб останаха само отломки. Футболистите се разбягаха, емблемата се продава на търг в НАП,  дълговете около 30 млн. лв. изглеждат незаличими… А можеше да е далеч по-просто и безболезнено. Хора с огромни финансови възможности като Васил Божков, Гриша Ганчев, фамилия Манджукови и Юлиян Инджов

трябваше да седнат заедно на една маса

и да начертаят работещ план за спасението. Вместо това Инджов се обедини с Ганчев, за да спасяват "автентичния ЦСКА" от "В" група. В същото време Васил Божков подготвя контраатака с ново и чисто от дългове дружество, което да започне от "А" окръжна или "В" група. Говори се за нови обединения и трансформации, а сегашните собственици на акциите Ивайло Манджуков и Милко Георгиев съвсем се скриха от полезрението.

"Този клуб, в който влезе като съдружник Гриша Ганчев, има договор за ползване на базите, но същевременно има и много задължения. Когато видим намеренията на инвеститорите и тяхното окончателно решение как точно ще възстановят традициите на клуба, тогава ще преценим какво да правим. Базите са тук, не са мръднали, но футболистите ги няма. Дружеството е изпаднало в неплатежоспособност", коментира министър Кралев. Феновете на "армейците" са раздвоени в подкрепата си ту за единия, ту за другия проект, а междувременно доскорошният надзорен съвет се изниза "по терлици", прехвърляйки отговорността на отявлени "бушони". Дори и доскорошният мажоритарен собственик Александър Томов се изяви с репликата, че не му харесва случващото се с ЦСКА, сякаш няма нищо общо с разигралата се драматургия.

Най-странното е, че българският футбол продължава да се дави, независимо от всичките му спасители.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст