Измамници под прикритие

Йозеф Бек

Повече от две десетилетия независимият швейцарски финансов консултант Йозеф Бек практикувал нелегалното "изкуство" да управлява мръсни пари, доказа щатската прокуратура.

В конспиративен сговор с швейцарския банков лидер "Ю Би Ес груп" Бек помогнал на десетки американци да укрият от данъчните власти в САЩ 129 млн. щ. долара, като веднъж дори използвал дете, за да предаде на клиент чанта, натъпкана с пари. Бек обаче не се явил никога пред щатското правосъдие, за да признае или отхвърли тези обвинения, поради което там го смятат за изгнаник. Очевидно това обстоятелство по никакъв начин не е разстроило бизнеса му и Бек продължава да съветва богати американци от офиса си в Цюрих как да управляват парите си. Сега това става чрез нова фирма, която е собственост на двама от синовете му. Тя е основана и регистрирана в щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси няколко седмици след като през март 2012-а американските власти осъдиха Бек за финансови измами. Фирмата обаче дели един и същи офис, персонал и борд на директорите с тази на Бек. Документите по регистрацията описват двете дружества като подчинени на "общ контрол". Според адвоката, представляващ двете компании, щатските клиенти на Бек са се прехвърлили във фирмата на синовете му, която работи независимо от дружеството на бащата. Последният пък продължава да управлява собствената си фирма и вече не съветва американци.

Описаните маневри илюстрират колко трудно щатските власти ще се справят със заподозрените в международни финансови измами. Четиридесет и девет годишният Бек е един от над 30-те швейцарски консултанти, които от 2008-а насам са признати за виновни в САЩ в хода на широкомащабното разследване за неплатени данъци и недекларирани офшорни сметки. Поне 21 от тях са на свобода, като американската прокуратура не е поискала екстрадирането им, защото Швейцария по правило не предава свои граждани. Междувременно, над 50 хил. американци са се спасили от съдебни дела, като са разкрили доброволно укритите сметки и са внесли данъци за над 7 млрд. щ. долара. Замесените в "конспирацията" задгранични банки пък са платили над 4 млрд. долара на щатските власти под формата на глоби и обезщетения.

"Хората ги признават за виновни непрекъснато", коментира адвокатът от Цюрих Дъстин Милне, който представлява компанията на Бек – "Бек фервалтунген", и фирмата на синовете му "Бек асет мениджмънт", управляваща 22.7 млн. щ. долара на някои от богатите американци в Ню Йорк и Флорида. Според Милне няма нищо ненормално в това наследниците да продължат да се занимават с фамилния бизнес.

В продължение на поне две десетилетия Йозеф Бек е работил в тясно сътрудничество с "Ю Би Ес" и се е срещал с клиенти в офисите на банката, за да открива сметки, които не са декларирани в щатската данъчна агенция. Според запознати с дейността му лица той е помагал на ортодоксални евреи в Бруклин да заобикалят данъчните закони. В един от разследваните от щатската прокуратура случаи клиент на Бек от Ню Йорк, който е имал спешна нужда от пари в брой от офшорна сметка, е бил насочен от анонимен източник на адрес в Бруклин. Когато спрял колата, от къщата излязло петгодишно дете и му подало кафява хартиена чанта. В нея имало близо 150 хил. щ. долара. 

Когато през 2008-а новината, че федералните прокурори в САЩ разследват "Ю Би Ес", се разчула, Бек помогнал на клиентите си да прехвърлят парите си във "Вегелин енд ко." – най-старата по онова време швейцарска частна банка. Дали тази маневра е била достатъчна за укриването на всички пари не е ясно, защото през 2013-а "Вегелин" бе закрита, след като се призна за виновна пред щатските власти в съучастие при укриване на данъци.

В момента фирмите на Бек и на синовете му се намират на четвъртия етаж на офис сграда в Цюрих – един етаж над офиса на "Ю Би Ес". Въпреки че регистрацията в щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси показва, че наследниците на Бек са собственици на "Бек асет мениджмънт", нито един от тях не движи оперативната дейност на дружеството. Ефрахим Бек е специалист по търговски недвижими имоти, а Нафтали Бек е главен финансов директор на друга фирма. И двамата са на възраст около 30 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст