Фокус-мокус и бонус-малус

Министерски съвет Петър Москов

"Фокусниците" от здравното министерство са извадили от торбата си куп ловки номера и така са ги нахвърляли в актуализираната Национална здравна стратегия 2020, че и най-печеният маг трудно би предугадил намеренията им. Астор може и да се справи в лабиринта от трикове, предрешени като здравни политики, но я накарайте един лекар да разбере как точно ще се изчислява заплатата му в бъдеще. Доходите на клетия медик реално ще зависят от броя на дипломите и квалификацията му, от мнението на пациентите за работата му, от постигнатите резултати, от акредитацията на болницата и от рейтинга й, от някакъв нов механизъм, наречен "регламентиране на цената на труда", от медицинските пакети… Само слънчевото затъмнение и фазата на Луната май няма да участват в ценоразписа. В този лабиринт от условности би се загубил и най-начетеният здравен експерт, камо ли медик от средностатистическа окръжна болница. Добрата новина е, че до 2020-а има достатъчно време да се изясни пъзелът, тъй като в така представения вид "парчетата" му не могат да се наредят.

Най-общо казано, заплатите на лекарите ще се изчисляват с комплексна скала за оценка на резултатите. Ще припомним, че "белите престилки" от години настояват стойността на труда им да влезе в цената на отделните клинични пътеки. Точно това по никакъв начин не е упоменато в стратегията. Важното по-скоро е дали пътеката ще бъде "разпределена" в основния или в допълнителния пакет от здравни услуги. И тук е първата уловка. Така наречените "обществено значими болести", които здравната каса ще покрива на 100%, на практика хич няма да са изгодни за "здравето" на болниците и лекарите, тъй като така и така са недофинансирани. Но пък десетки пътеки ще бъдат "преходни" и могат да попаднат и в основния, и в допълнителния пакет, в зависимост от това дали лечебницата е изчерпала лимита си за тях. Кой ще мине по каса или ще чака ред, ако не плати, ще определя Негово величество лекарят по "медицински показания". Излиза, че за да изкарат допълнителни пари за болницата и съответно да си гарантират надбавка върху заплатата, медиците имат интерес да сглобяват "безкрайни листи" на чакащите. В същото време заплатите им ще зависят и от оценката на пациентите. Ако кажеш на болен" "плащаш, или чакаш", дори след три месеца да го лекуваш най-професионално и отговорно, той пак ще мрънка. Същият ще е резултатът и ако изтръскаш джобовете му.

Друг е въпросът, че българският пациент е недоволен по презумпция – я от мръсотията в коридора на болницата, защото е чакал на опашка, или докторът в 12-ия час на дежурството си не му е обърнал достатъчно внимание. В здравните форуми няма медик, включително и най-големите светила в гилдията у нас, който да не е "здраво насолен" – къде основателно, къде не. Например в рейтинга на болниците, воден от Центъра за защита правата в здравеопазването, в 60-70% от коментарите лекарите са корумпирани, некадърни, незаинтересовани, невъзпитани и какво ли още не. Ако това е основен критерий за нивото на заплащането им, най-добре е медиците отсега да стягат багажа и към Терминал 2. От друга страна, вътрешната конкуренция между специалистите за повече пациенти е толкова жестока, че в арсенала им влизат всички средства, включително и злепоставянето.

А какво правим, когато един лекар е високо оценен от пациентите си, но болницата, в която работи, е на дъното на рейтинга? Или когато едно отделение работи перфектно и носи много приходи, а останалите кретат и надхвърлят лимитите си, тъй като приемат предимно здравно неосигурени? Значи ли това, че един лекар ще получава 5000 лв., а колегата му със същата квалификация и стаж, но с по-тежки пациенти и съответно по-ниски резултати, ще се разписва срещу 1000 лв. месечно? Хич не е ясно как подобна схема ще проработи.

Още по-неразбираемо е как тя ще се съчетае със системата "бонус-малус" за заплащане на медицинските дейности в болниците. Терминът идва от застраховането и означава "отстъпка-надбавка". Например шофьорите, които често причиняват катастрофи, плащат по-скъпа "Гражданска отговорност", а на изрядните им колеги се дава отстъпка от полицата. Идеята е лечебниците да получават бюджетите си на база показателите за смъртност, повторни хоспитализации, поток от пациенти, тежест на случаите и така нататък. В случая спокойно можем да кандидатстваме за световно новаторство, тъй като "бонус-малус" е непозната фраза в повечето здравни системи. Приложението й в сектора е главно да стимулира с бонуси лекарите, които се вместват в лимитите за отпускане на скъпоструващи лекарства и така пестят от средствата на болниците и здравните фондове.

Според финансовия разчет на стратегията парите за здравеопазване през 2016-а трябва да бъдат 3.95 млрд. лв., или с 400 млн. лв. повече от тази година. Както се казва, "а дано, ама надали", защото в първоначалните дебати никой и дума не е обелил за вдигане на разходите за здраве. За сметка на това в документа са изредени поредица от действия за "затягане на коланите", както би се изразил любимец 13 на здравната каса Симеон Дянков. Субсидията за болнична помощ ще пада за сметка на превенцията, прегледите и консултациите при джипита и специалисти. От пакетите с медицински дейности периодично ще бъдат вадени диагнози, за които се прецени, че не налагат престой в болница. Освен това ще има разходни тавани почти за всичко – от държавните средства за здравеопазване, през ползването на скъпи диагнози и лечения, до цените на лекарствата. Болниците ще бъдат "консолидирани", разбирай пресяти със следващата здравна карта. Касата пък ще може да избира с кои от тях да сключва договори пак по "обективни критерии".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст