“Дойче Банк” експериментира нова защита от измами

Юрген фитчен и Аншу Джаин

Германският банков лидер "Дойче Банк" изпробва нова технология срещу измами, която използва начините за разпознаване на идентичността на истинския потребител при мобилните телефони. Банкерите се надяват, че системата ще избави клиентите им от набирането на пароли и ще им позволи да повишат границите за мобилните транзакции. Технологията тества около 50 различни фактора, за да идентифицира образа на потребителя – от силата, с която натиска бутоните на клавиатурата, до начина, по който държи телефона, включително и лицево разпознаване и идентификация чрез пръстов отпечатък. Някои от тези "признаци" вече са в употреба. Например, "Мастър кард" си служи с лицево (бел. ред. – "прякорът" му е "селфи плащане") и гласово разпознаване.

Гордостта на компанията Callsign, която работи с "Дойче Банк" по новата технология, е, че системата отчита едновременно толкова много фактори. Тя може да се настройва към множество профили и да отчита включително дали потребителят е седнал, или стои прав и дори да констатира временни "увреждания". Например, ако клиентът си е счупил дясната ръка и работи вкъщи на клавиатурата на компютъра с лявата, системата отчита, че положението и биометрията й са добри, но набирането на текста става по различен начин. В този момент тя може да поиска лицево разпознаване или някакво друго допълнително. 

"Дойче Банк" твърди, че направените тестове показват, че при нито един опит за "измама" не е успял да постигне повече от 15% "съвпадения" при идентификацията и в опита да "хакне" нечия чужда сметка. В повечето случаи съвпаденията са били равни на нула. Подобна висока степен на сигурност при достъпа до сметките ще даде възможност на кредитора да позволи на клиентите да изпълняват дистанционно транзакции с по-високи размери. На практика това ще облагодетелства богатите индивиди, а също бизнеса или фондовете, които искат по-лесно да прехвърлят големи суми. В момента германският кредитор провежда изпитания на системата. Но планира в най-скоро време да ги разшири, като включи 10 хил. души от персонала си в проверката като част от по-мащабен пилотен проект. 

Анализаторът от "Делойт" – Пол Лий, посочва, че и други банки и компании за разплащания търсят решение за сигурността си. "Барклейз" пусна миналата година биометричен четец, който идентифицира клиентите по притока на кръв в пръстите им. Засега той се предлага само на корпоративни клиенти.

Английската "Роял бенк ъф Скотлънд" и испанската "Банко Билбао Биская Аргентария" са сред няколкото банки, които прилагат пръстово разпознаване при iPhone 6 за идентификация на потребителите. "Банко Билбао" използва също и цифрово устройство ("цифров портфейл"), от което изпраща предупреждения до клиентите си при използване на картите им, така че те незабавно да констатират евентуални подозрителни покупки или тегления.

Успоредно с увеличението на сигурността, което ще глътне милиони, ръководството на "Дойче Банк" работи по съкращаване на разходите, най-вече за издръжка на персонала. На конференция във Франкфурт на 23 ноември единият от двамата главни изпълнителни директори на институцията – Джон Крайан – подчерта, че банкерите все още печелят прекалено много и получават премиите си прекалено бързо. Германският кредитор по правило плаща допълнителните възнаграждения на персонала си през първото тримесечие на всяка година. Сега като част от плана за орязване на разходите мениджърите на "Дойче Банк" предвиждат да свият с 500 млн. евро (което е почти с една трета) фонда за премии на инвестиционното си поделение. 

Тази схема на възнаграждения все още не е обявена публично. Но 24-процентният спад на цените на акциите на германския кредитор през миналата година примерно наложи намаление с 11% на компенсациите, които се полагат на един от вече бившите главни изпълнителни директори Аншу Джаин и на все още действащия Юрген Фитчен до 6.66 млн. евро за 2014-а. Фиксираното заплащане на изпълнителните директори се повиши с 65% – до 3.8 млн. евро, а премиите им се свиха с 45% – до 2.9 млн. евро. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст