Извинете, Бойко е часът?

празник

Ей, този всичколог Бойко! Реши проблемите на социалнослабите, като ги застави да садят картофи. Даде указания за физическото възпитание с пример от детството си: "С една ръка държа филията, с другата – ритам." Облада и метрологията: "Десет часа е, когато дойда аз." Сега се загрижи и за здравеопазването ни.

"На този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина… няма други да му плащат лечението", отсече премиерът.  Бойко Борисов защити в понеделник лансираните от здравния министър Петър Москов реформи в здравеопазването и в частност данъка върху вредните храни.

Или просто само това е разбрал от реформата там.

Няма по-страшно от разпопен поп, казват старите хора. Така и Бойко, който се изживява като непушач – пропагандатор, се изложи на пекинското летище със запалката в сакото. За приложението на която не можа да каже нищо.

Ама така е, Човека трима папи са го галили по главата, знае го вече и британският премиер Дейвид Камерън.

Авторът на този текст е може би един от малкото, които в онези години наистина четяха томовете на другаря Тодор Живков. Ей така, за кодош. В тях има съвети по целия спектър на грешния човешки живот. Първият е зад вас, които стоите пред струга, срещу вас по време на ядене – със задължителния рибен четвъртък, и до вас в леглото, за да се роди 9-милионният българин. Ако искате, ми вярвайте, но в томовете има указания "как да се използва торовата течност (урината от кравефермите) –  като преди това ферментира в дъбови бъчви". Има тезиси и за носимостта при кокошките – "лампа в кокошарника да свети непрекъснато, за да лъже птиците, че е ден – да се напъват". Има и рецепта "как най-лесно да се взриви жп линия" – от псевдопартизанските години на Тато.

Бойко обаче този път сгреши. Атакува българина директно в сърцето. Вместо да защити в ЕС ракията и суровата сланина като традиционни продукти, той реши да ги забранява. С това удари и обезлюдяващото се българско село, защото домашнярката и качето със сланина са последните котви на местните стоици.

В тяхна защита ще направя няколко контраатаки в отговор на Бойковата атака срещу най-свидното. А знайно е: повечето голове падат при контраатаки.

Улеснен съм от факта, че ракията и сланината, всеки знае, имат широко приложение в народната медицина

Сланината е безценна с мед върху вълнен плат при болки в ставите. Малък резен сланина пък, почистен от солта, се прилага  към венеца на болен зъб в продължение на половин час. Болката изчезва яко дим. Мазното има силен лечебен ефект и при мастити.

Ракията пък е най-ефикасното средство при бронхит, кървяща язва и дископатия. Има рецепта и срещу безплодие, която всяка вечер преди лягане съпрузите трябва да изпълняват.

За цигарите като лекарство нямаме големи традиции, но можем да ползваме световния опит. Още през XVI век се е смятало, че растението тютюн притежава много лечебни свойства. С него са лекували мигрена, счупени кости, че дори и стомашно разстройство. През Първата световна война пък той бил препоръчван на войниците като средство за успокояване.

В последно време учените доказаха, че димът предпазва от Паркинсон. Коварната болест, която е смятана за един от бичовете на ХХІ век, причинява смъртта на хиляди всекидневно. Цигарите помагат за отслабване. Още през 1920 г. цигарите били рекламирани като средство за отслабване при жените, тъй като е известно, че никотинът намалява апетита и ускорява метаболизма.

Тук е мястото да кажа на ония пъзльовци – пасивните пушачи – да не мрънкат.  Химици от Тексаския университет провели изследване, чиято цел била да установи колко атома тютюнев дим получава един активен пушач и един пасивен. Изчислено било, че ако в помещение от 6 кв. м има шест човека постоянно пушещи и един непушещ, той трябва да стои там цели 100 часа, за да погълне дима от една цигара.

Така, след като Москов и Бойко няма да лекуват пушачи, които пият ракия и мезят със сланина, хората ще си ги ползват като стоки с двойна употреба. За дим, пиене и за храна, първо. И второ – по линия на конверсията, както казват от Военнопромишления комплекс – като цярове.

Чакаме следващи указания. Само запомнете, че вече официално за времето се пита така: "Извинете, Бойко е часът?"

 

Чавдар Цолов,

метролог

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст