ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Успешният бизнес на един емигрант

клм

Тридесетте служители на MFS Africa помагат на милиони да извършват по-лесно парични преводи. Основаната през 2009-а компания е първият оператор на мобилни плащания на Черния континент. Днес с нея работят едни от най-големите телекомуникационни фирми, които имат общо над 500 млн. абонати. Причината е ясна – много африканци, които обикалят близки и далечни държави в търсене на работа, се нуждаят от максимално бърз и лесен начин, за да преведат пари у дома.

MFS Africa не изисква да притежавате свръхмодерен смартфон. Единственото, което е необходимо, е да си отворите сметка при своя мобилен оператор. Преводът се осъществява чрез ПИН код по сметката на абоната. В системата на компанията ca регистрирани  55 млн. души от 17 африкански страни. Преди година те са били едва 20 милиона, а към средата на 2016-а се очаква да станат 100 милиона. За всяка транзакция фирмата взима около 30 цента. Средната сума на един превод е 80 долара. Често се налага конвертиране на валутата, за което редица мобилни оператори взимат допълнителна такса. Част от нея понякога отива и в MFS Africa. Иначе прогнозите са, че бизнесът ще излезе на печалба през следващата година.

Най-близкият конкурент на лидера на пазара на мобилните преводи на континента е HomeSend, съвместно предприятие на MasterCard, провайдъра BICS и финансовия сервиз ServGlobal. Интересното е, че над половината от 255-те служби за мобилни преводи работят в Субсахарска Африка (на юг от пустинята Сахара) и през 2014-а през тях са плащани по около 10 млрд. долара месечно.

Основател и генерален директор на MFS Africa е Дейр Окуджу, който преди 10 години отговаря за развитието на мобилните плащания на MTN в Африка и в Близкия изток. Той самият е трудов емигрант, напуснал някога родния Бенин, и е сигурен, че компанията му може да разчита на бурен растеж, защото „хората изпращат луди суми чрез мобилните трансфери“.

Сериние Диум от MTN Group е убеден, че партньорството с MFS Africa ще помогне на телекомуникационния оператор да намали комисионата за превод до 3 на сто и дори по-малко. Сътрудничеството с гигантската компания  е важна част от бизнеса на Окуджу. По-късно той подписва договор и с френската Orange. „Предимството ни беше, че хем сме местни, африканци, хем говорим френски“, шегува се предприемачът. Следват контрактите му с индийската Bharti Airtel, с дъщерните компании на Vodafone и други. Сега Дейр Окуджу работи върху внедряването на технология за потвърждаване на самоличността на клиента, чрез въвеждането  на ПИН код.

Пазарът на преводите (каре)

По оценка на Световната банка обемът на трансграничните парични преводи в Централна и Западна Африка през 2014-а е нараснал с 2.2% – до 32.9 млрд. долара. През предишните две години средният ръст е бил два пъти по-нисък. Според прогнозите на банката в периода 2015-2017-а обемът на преводите ще се увеличава с 2.7 на сто годишно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст