ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НЕ!Интервюто – всички въпроси –

 

Според премиера Бойко Борисов, след идването му, страната ни е по-добре и дори е изпреварила Румъния. Затова в края на годината можем да предположим каква е неговата равносметка за управлението на държавата и дали нещо въобще я клати…

– Вижте сега, казвал съм го и пак ще го кажа – вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме, нали така. Говоря на чист български, а не щий румунещи. А по-добре ли ви беше при Орешарски и Сергей Дмитриевич, а? Оставиха след себе си изпразнен бюджет и дългове за милиарди, спреха ни еврофондовете.. такава мизерия, че чак мазилката на банята в Банкя се напука. А я вижте сега – направихме аквадукт… какво казваш Севдалина? А-ааа, аква-парк там направихме за чудо и приказ, градинките ги подкастрихме, блоковете са санирани – красота.Ся, на Радан му е мъка, че сме толкова добри, ама и Реал плачеше от левачката на Стоичков, нали! Да не говорим за братята-румънци. Ами по-добре сме от тях, разбира се. Даже Ангела ми го каза оня ден в Брюксел, насаме, да не ревнува Чохол…какво казваш Севдалина? Да де, същия…Завалията, понеже една кола правят да вземат да го кръстят на нея…Дачиян Чолош. Така че сме направили много неща. Ако докарам и газ, за да махна твърдото гориво, стига ми! Що се отнася до стабилността, от моя страна тя няма да бъде нарушен. Съдебната реформа върви по ноти, питайте Цацаров, ако не вервате. Така че, благодаря за въпросите, стига толкова, че пак ще нахраним онзи Ненчо Балабанов…

Изпращаме 2015-а и с еротична аудио доза наречена "Яневагейт". Което ни кара да се замислим "опраскана" или още по-гнила е съдебната система у нас…

– Ако не са нагласени, записите са ценни заради своята автентичност. Пък и да са нагласени, явно не става въпрос за измислици. Те не казват обаче нищо ново за съдебната система, което да не знаем. По всяко време в делник и празник се водят стотици такива разговори, спазаряват се дела, упражнява се търговия с влияние. В думите на Янева "Аз ако съм искала да преспя с Бойко, съм щяла да преспя преди 5 години" сексът е най-безинтересното нещо. Същественото е, че в рамките на тези 5 години тези двамата са си били на разположение. Чиста проба корупционна проституция по правилата на задкулисието. Тя ги е устройвала напълно, затова Янева не намира смисъл да го прави физически "с'я зорлем, когато няма смисъл".

Една любопитна реплика на "каката" остана впрочем недооценена. На въпроса защо не отиде да си говори лично с Борисов, тя отговаря риторично с контравъпроса: "Ти к'ъв мислиш ще ми бъде разговора с него?! Че ме пита юридически правилно ли съм подписала СРС-та ли?!" А помните ли записа "Банкя" и какви ги пускаше премиерът в него? Хора, общували в неформално обстановка с този човек, разказват потресаващи неща за изказа и маниерите му. Какви юридически въпроси, какво качество на правосъдието, какви 5 лева? "Вие сте прости и аз съм прост – затова се разбираме". 

Дали ще наречем това гнилоч в храмовете на държавността или жизненост на всеобщото падение е въпрос на избор. Никоя публична власт у нас очевидно не желае истинско правосъдие и затова то не може да бъде постигнато. Налице е всеобщ заговор на интереса, страха и снишаването, отричащ изначално възможността за морално равновесие, емоционално здраве и социално спокойствие. Хремата се лекува с чай и леки хапове, вирусът – с антибиотици, а гнилото просто се реже. Освен ако не става за джибри, разбира се. Наздраве и весели празници!

На кого държавата няма да плаща лечението?

– На този, който яде сланина, пуши цигари и пие ракия“, както каза Бойко Борисов. Господин премиер,  а ще ни лекувате ли, ако ядем филии с мас, пушим пури и пием минерална вода „Банкя“? Всъщност тук тежката си дума трябва да каже здравният министър д-р Петър Москов. „Любимец 13“ в правителството раздели медицинските услуги на полупразни пакети, приготви ни списъци на чакащите за прием в болница и ще ни праща да се лекуваме по все още неведомата начертана във ведомството му здравна карта. Министър Москов, а ако изпаднем в „допълнителното“ здравеопазване, да си плащаме ли осигуровките?  Или пъл може би ще ни гарантирате, че ако влезем в графата на платените услуги, ще получим по качествено лечение. То и без това доплащаме най-много от цяла Европа за „безплатното“ ни здравеопазване, така че закривайте я тази здравна каса и да се свършва с безкрайния цирк. Така нито ще се налага да събирате осигуровки като полулегална колекторска фирма, нито ще правите бюджети за болниците, от които всички са недоволни.  Естественият подбор ще направи необходимото, за да оцелеят само най-здравите, прави и платежоспособни българи. Останалите да се жалват в еврокомисията или на арменския поп.  Аааа, и ало – държавата, започвай да плащаш пълните здравни осигуровки на администрацията си, или ги накарай самите те да си ги внасят. Че и тези пари излизат от нашите джобове, а накрая се редим на опашка я пред лекарския кабинет, я пред бюрото на някой „кисел“ чиновник.

Управниците ни се хвалят, че имаме най-ниските данъци, но защо не мислят така и гражданите, и бизнеса, и чуждестранните инвеститори?

– Гражданите – защото са българи, а не шведи, на които държавата изсмуква до 70% от доходите. Не са и финландци, които плащат по 100 евро за бутилка водка, но са против плановете на правителството да намали цената й, защото това щяло да свие възможностите за социални плащания от хазната. Бизнесът – защото ниските данъци са детско знаменце, което им веят под носа, а те пъшкат под огромни такса смет, екотакси, социални плащания, вземания от общини и верижна задлъжнялост равна на 140% от Брутния вътрешен продукт. Чужденците пък се отказват или изначално като проучат, че България е страната в ЕС с най-незавидна съдебна система, където като поискаш несъстаятелност на длъжника си трябва да се запасиш с 3-5 години и накрая да се окаже, че той няма нищо, защото го е прехвърлил на безпросветен циганин. (В САЩ всеки пети долар минава през съдебната система най-вече защото при забавяне на плащане  над 30 дни, съдът почти автоматично ти окача на вратата табелката „Фалит”)  Тези чужденци пък, които дойдат,  изтрайват до първия непреодолим за тях подкуп. Малкото, които останат обикновено стават жертва на смяна на правилата в интерес на някой (много често на „Кой“), на която тяхната средносрочна бизнес стратегия не може да издържи. Плоският данък ни рекламира като добра дестинация и то без да сме офшорка. Но бизнесклиматът ни афишира като непредсказуема бананова република.

Всеки ден чуваме, че сега в България се строяло най-много – магистрали, пътища, метро, спортни зали, площади… Усвояват се и милиарди от еврофондовете. Но какво се крие зад тези бляскави приказки? 

– Строи се, спор няма. Дали най-много или не, статистиците да го мерят. Но ми се ще да се строеше много по-малко. Като гледам какво е качеството не ми се мисли колко пари са отишли на вятъра. Това да ти се нацепи току-що откритата магистрала "Марица" е най-малкото. Ами знаете ли, че шефът на една от фирмите дето строяха метрото издигна цял палат с бетона, който бе предвиден за подземните тунели. Не дай боже някой ден да стане авария. 

Какво става с площада пред НДК? Купища милиони отидоха за пренареждане на старите плочки и изкореняване на храсталаците. А велоалеите във Варна? – може да претендират за най-абсурдните инженерни хрумвания, но за сметка на това осигуриха добри печалби на изпълнителите, а от там и на възложителите.

В малките населени места, далеч от журналистическия поглед, нещата са още по-крайни. Нали помните, че край видинското Ново село се изгражда стадион и спортен комплекс към него с лекоатлетическа писта и игрища за баскетбол, волейбол, за баснословните 5.8 млн. лева? Сега се чака само пенсионерите от околността да влязат в спортна форма, за да има кой да ползва новите съоръжения. Така е и в община Ружинци, където в две съседни села се издигат два стадиона. За тях са хвърлени около 6 милиона, а седящите места са в пъти повече от местното население. В Алдомировци пък имат нова велоалея и неремонтиран 70-годишен водопровод. 

Колкото до усвояването на европейските пари, не забравяйте, че има много проекти, които няма да свършат в срок и ще трябва да бъдат платени с национални средства. Има и сериозно наддоговаряне по някои програми, заради което пак ще се бръкне в бюджета. Казано иначе става дума за няколко милиарда лева. 

Защо петролът по света поевтинява, а при нас горивата – едва-едва?

– Ако "Брент" поевтинее с 50%, бензинът с 50% ли да свие цената си? Ами къде е преработката, транспорта, търговията на дребно и най-вече АКЦИЗНИТЕ СТАВКИ. Независимо от себестойността държавата цака отгоре с акциз от 61 до 75 стотинки за литър в зависимост от горивото, не защото е толкова лоша, а защото като членове на ЕС спазваме акцизните директиви и мърдане няма. А защо Марешки може да продава с до 40 ст. по-евтино и е сочен за пример. Защото работи не през акцизни складове както прави целият легален бранш у нас, а през митнически складове, които са законовата вратичка за контрабандата, която храни властта. Ако за да минеш през акцизните складове ти слагат по три пломби на зъб, в митническите не си отваряш и устата. На това му викам държавно контролирана контрабанда. Вие как го наричате?

Уж сме в Европа, но тази година най-големият проблем за нея бяха мигрантите. Това, че ни подминават какъв знак ни дава? / Защо ни подминават? защото добре си пазим границите или дори и те не искат да живеят в такава държава? 

– Това, че мигрантите подминават България, е нормално, закономерно и очаквано. По-скоро би било изненадващо, ако все пак някои пожелаят да останат тук. Нека си представим, че сме на тяхно място – изминали сме хиляди километри, преживели сме всички възможни несгоди, инвестирали сме много пари – понякога всичките спестявания на семействата си, понякога взети назаем суми, които трябва да се връщат, рискували сме дори живота си – и защо? За да останем в най-бедната, изостанала по всички показатели и безнадеждна страна в Европейския съюз? Прекосили сме най-сетне границите на общността и когато трябва да изминем последните, най-лесни и безопасни крачки, за да стигнем по-добрия свят, решаваме да останем в страна, която през последните десетилетия е напусната от една четвърт от населението си. Трябва да сме луди.

Глухи ли са депутатите за гражданите? 

Нито са глухи, нито са слепи. Политиците ни много добре знаят какви са желанията, респективно и слабите места на хората. Едно от тях бе въвеждането на нормални правила за референдумите, които да го направят реален инструмент, с който гражданите да участват в политиката. И по тази тънка струна на избирателите играха и АБВ, и ГЕРБ, и реформаторите. Вече едва ли някой помни, че формациите ни баламосваха без капка срам. Почти се кълняха, че ще има промяна, но дори и наивните оптимисти знаеха, че това няма да стане, защото подобно решение е удар точно срещу политическия елит. Не без значение бе и начинът, по който бяха отхвърлени поправките. Тихомълком, но чрез грозни сделки и пазарлъци, които станаха част от "историческия компромис". А основните действащи лица, които го подмениха отново бяха добре познатите ни… ГЕРБ, ДПС и АБВ. Въобще вярва ли някой, че те са способни на някаква промяна? Спомнете си само как ДПС седмици наред отлагаше разглеждането на закона в пленарната зала, не без участието на останалите формации, а пикът на цинизма бе, когато се изтъкваше, че някаква си незначителна ратификация е много по-важна от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Друг среден пръст за гражданите бе и оправданието на герберите, че пултовете им не работели по някаква незнайна причина и затова "случайно" отпаднала въпросите за задължителното гласуване и мажоритарния вот. Всичко това отврати и продължава да отвращава избирателите. Но печелившите отново е само един – т.нар. "политически елит", който доволно потрива ръце, че с купените, манипулираните гласове и тези на твърдите си ядра, ще продължи да се хрантути. 

Местните избори минаха, ГЕРБ спечели десетата си победа, но добре ли е това за държавата? Трябва ли да си хвърляме шапките от радост, гледайки синята карта на Цветанов?

– Със сигурност не трябва, по-скоро трябва да мачкаме притеснено шапките в ръцете си и да пристъпваме неловко от крак на крак – каква я мислехме, каква стана. Както знаем абсолютната власт развращава абсолютно. Овладявайки властта в цялата държава, ГЕРБ и особено по-високопоставените й представители, отново започнаха да се самозабравят. Без коректив трудно се преценява кое е добро и кое не е. Което значи, че ГЕРБ губят предпазливост и реална преценка, и много лесно могат да стъпят на криво или да прекрачат граници. Борисов се изживява като бащица и се държи като такъв. Само че на неговите сирени, дето го омайват от сутрин до вечер колко е велик и незаменим, пяна им излиза на устата, като видят портрет на Путин. Виждат само сламката в чуждото око, но не и гредата в своето. Що се отнася до народа, както обичат да го наричат политиците, особено позастоялите се във властта и сериозно повярвали си, вижда в Баце второ, допълнено и малко подобрено изднание на Тато, а в ГЕРБ новата БКП, която се грижи за всичко, включително и какво, и как да мислим правилно, и поправя "грешките" ни, ако не сме гласували правилно. Шестата поправка на конституцията може да е за връщане на чл. 1, както са тръгнали нещата – да вървим назад към това, от което уж се отървахме и отърсихме преди 26 години. Покойният вече президент Желю Желев често повтаряше, че за да лети една птица, тя трябва да има и дясно, и ляво крило. Ако едното липсва, тя се върти в кръг и не може да излети. Точно това прави и държавицата ни години наред. Защото ту дясното е в криза, ту лявото. Но накрая си намерихме майстора. Вече втори мандат един много приспособим тарикат-популист и безличната му орда от посредствени кариеристи ни правят въртоглави.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст