ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Националната банка на Гърция се сбогува с Босфора

"Финансбанк"

Три дни преди Рождество Христово (на 22 декември) Националната банка на Гърция (НБГ) обяви, че се е съгласила да продаде турското си поделение "Финансбанк" на Катарската национална банка за 2.75 млрд. евро. На тази цена купувачът от Катар придобива 99.81% от акциите на "Финансбанк" и се задължава да погаси задълженията й в размер на 910 млн. щ. долара към гръцката компания майка. Сделката трябва да бъде одобрена от регулаторните органи. Съветници на НБГ по сделката са били щатските банки "Голдмън Сакс" и "Моргън Стенли" и правните фирми "Фрешфийлдс Брукхаус Деринджър" и "Верди Авукатлък ортаклиги".

В официално съобщение за пресата главният изпълнителен директор на гръцкия банков лидер – Леонидас  Франгиадакис, подчерта, че "след почти десетгодишно успешно присъствие в Турция НБГ се разделя с "Финансбанк" в изпълнение на поетия ангажимент към акционерите и към Брюксел". Той добави, че в резултат на сделката НБГ (чиято дъщерна институция в България е ОББ) ще е най-добре капитализираната и най-ликвидната гръцка банка. Ръководството й планира да използва средствата от продажбата за изплащане на емитираните от гръцкото правителство облигации и отпуснатите от Европейската централна банка спешни кредити, попълнили констатирания капиталов недостиг на гръцката група. Последните стрес-тестове на основните гръцки банки, направени от ЕЦБ, оцениха капиталовата дупка на НБГ на 4.6 млрд. евро.

Сделката удовлетворява и Али Ахмед ал-Кувари – главен изпълнителен директор на Катарската национална банка (КНБ). Той определи покупката като "значителен нов етап от фирмената визия банката да се превърне в икона на региона на Близкия изток и Африка до 2017-а и във водеща глобална банка до 2030-а". КНБ, която е и най-едрият кредитор в Близкия изток и Северна Африка, смята да финансира поглъщането на "Финансбанк" чрез собствени средства и същевременно да остане добре капитализирана, съобразно целевите параметри на групата. 

Съществен принос за постигането на тази амбициозна цел ще има силната капиталова база на "Финансбанк", чийто коефициент на капиталова адекватност от 15.9% е сред най-високите в турския банков сектор. Тя е петата по размер на активите и на количеството клиентски депозити и кредити частна универсална банка на турския пазар и разполага с мрежа от 647 клона на територията на страната и с над 5.3 млн. потребители. Към 30 юни 2015-а "Финансбанк" е имала активи на стойност 29 млрд. щ. долара, привлечени депозити за 19.5 млрд. долара и отпуснати заеми за 19.5 млрд. долара.

Известно е, че връзките на Анкара с останалата част от региона на Близкия изток и на Северна Африка се разшириха значително през последните години, като търговският обмен е скочил почти десетократно – от 5.6 млрд. щ. долара през 2000 г. на 52.2 млрд. щ. долара през 2014-а, така че това безспорно ще рефлектира и върху бизнеса на банката.     

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст