ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плаващи мнозинства блокират данъчни скокове

„Следващата година ще бъде на равносметка и на подреждане на държавата

Плаващите мнозинства в общинските съвети по места блокираха желанието на някои кметове да изпълнят повелята на премиера Бойко Борисов и да вдигнат местните данъци. След гласуването на бюджета за тази година премиерът заяви, че кметовете трябва сами да си връзват бюджета, а не постфактум да му „тропат на вратата за държавни пари”.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов, независим с опозиция от ГЕРБ, си заплюл автомобилите. Предлагал този налог да скочи между 50 и 100 процента. Най-драстичното увеличение бил приготвил за средния клас автомобили. Така данъкът за една кола трябвало да стане колкото за един автобус с 22 места – между 100 и 200 лева.

От местната власт се отказали в последния момент да вдигат данък сгради и за моторните превозни средства след консултации между политическите сили и обявения протест на гражданите. Напълно резонно общинският съвет отрязал с пълно мнозинство тези му попълзновения и насочил енергията му в друга насока.

Вместо да цака шофьорите с нови налози като част от някаква политика за бъдещо вдигане на данъци, Попов се обърнал назад и решил да се опита да си събере старите. Така за първи път в България е гласувана амнистия за лихвите по забавените плащания за местни данъци през последните години. Вече дори е започнало издирването на собствениците на 15 хиляди автомобила, които са регистрирани в Пътна полиция и се движат в общината, но не плащат данък в местната хазна.

Тодор Попов поясни следното: "Ще освободим от начисляването на лихви наши длъжници, които имат стари задължения към общината за определен период от време, това ще важи еднократно три месеца от началото на тази година".

Във Велинград пък бил организиран нещо като референдум, в който всеки жител на общината можел да прави предложения за промени в местните данъци и такси. Новият кмет Костадин Коев предлагал данък сгради за граждани да скочи от 1.2 на 1.3 промила, а за фирми – от 1.5 на 1.6 на хиляда. Повишението е било гласувано както и върху налога за МПС – само за най-масовите коли до 100 конски сили. Ако досега собственик на такава кола е плащал 12.60 лв., то сега ще трябва да плати 14.80 лв., обясниха специално за „БАНКЕРЪ“ от общината.

Общинският съвет в Сливен е приел промяна в Наредбата за определяне размера на местните данъци, която е утвърдена с гласовете на 22 съветници. Против увеличаването на данъка са гласували 18 общински съветници, а един се е въздържал. Гласуваната промяна определя повишаване на имотния данък от 1.9 на 3.2 на хиляда върху данъчната оценка. С 15 на сто се увеличава данъкът за притежавано моторно превозно средство.

Кметът на Сливен Стефан Радев предложил драстично увеличаване на местните данъци. С 50-60% повече да плащат сливенци за такса смет и данък сгради, им обещал той. Причината за предложеното  драстично увеличение били в тревожната  финансова ситуация в общината и натрупаните 26 милиона дългове. Най-висок трябвало да бъде скокът на такса смет. За чистота Сливен трябвало да плаща на фирма 7.5 милиона годишно, а общинските приходи от такса смет били едва 3 милиона.

В открито писмо НФСБ изрази недоволство, че първата стъпка на новата управа е вдигането на данъците. Патриотите предлагат други начини за събиране на повече приходи като такса от синя зона, от наеми, преразглеждане на концесии и договори за водоеми. В декларация на БСП – Сливен, се заявява, че освен увеличаване на данъчното бреме на гражданите в проектобюджета на общината липсват други мерки за повишаване на събираемостта на приходите.

По принципа "Сега в Пазарджик, Велинград и Сливен – после и в други градове" местните власти в страната гласят различни данъчни изненади, които "БАНКЕРЪ" ще продължи да следи.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст