ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Слави в политическо шоу за мечтатели

Народно събрание Слави Тифонов внася подписи за референдум

Ще влезе ли Слави Трифонов в политиката? Този въпрос витае из въздуха през последните дни. Мнозина вече видяха в лицето на шоумена – онзи, който не само пее, че "ще изхвърли боклука", но и е готов да го направи. Пък и Дългия е повече от двайсет години на екран и всичко, което е правил, е ставало пред очите на публиката.

"Зад мен стоят 673 481 съдби и мечти", обяви телевизионният водещ, след като внесе в парламента събраните подписи за референдум.

"Държавата трябва да се съобрази с тези мечти и съдби", заяви Трифонов. Сега, казва той, политиците нямат думата. И е прав. Само че не кой да е, а точно любимата министърка на Борисов – Лили Павлова, ще проверява истинността на подписите (чрез подчиненото й ГРАО). И дано да няма гаф.

"Кафявите" медии около олигархичния кръг на ДПС вече "отсъдиха", че екипът на Трифонов тотално се е изложил. Тези "констатации", спуснати в официозите на властта, показват и друг симптом – че сегашните управляващи се страхуват. И не просто се страхуват, но са напълнили гащите! Защото въпросните 673 хил. подписа са много повече от гласовете на ДПС на последните парламентарни избори от 5 октомври 2014 година. Списъците на Слави могат да си съперничат дори с гласовете в полза на ГЕРБ по време на парламентарния вот. И въпреки че невалидни подписи със сигурност ще има, проблемът на политическата класа е очевиден – събраните над 680 хил. парафа са много повече от нужните за референдум 400 хиляди. Очевидно въпросният референдум "страхува" някога у нас. И това не са избирателите, а политиците. 

Ами ако отчаяните, протестиращите, недоволните, негодуващите срещу сегашното управление и срещу сегашната политическа класа виждат нова надежда за промяна в лицето на Слави Трифонов и неговия екип. А че Дългия е харесван и подкрепян е извън съмнение. Помним обиколките му из цялата страна, за да се среща със студенти в пръскащи се по шевовете университетски аули. Или пък мегаконцерта му на 25 септември миналата година, когато на националния стадион "Васил Левски" имаше между 60 и 70 хиляди души. А и въпросите, за които събира подкрепа, вълнуват всички – намаляване на народните представители до 120, намаляване на партийните субсидии до 1 лев за реален получен глас, въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура и въвеждане на задължително гласуване.

Съвсем друга тема е, че Трифонов дълги години бе добър приятел с настоящия премиер Бойко Борисов. А причината за разрива помежду им, по думите на самия Борисов, е, че като кмет на София той не е разрешил на Трифонов да строи в градинката пред Японския хотел. И ако допуснем, че тогава Трифонов наистина е сгрешил, какво да кажем за онези, чийто произход на пачките не знаем, но обществото е принудено да мълчи. Докато влиянието си Слави изработи пред очите на всички – двайсет години всеки ден. Докато мнозина мразеха него и подобните нему, на повърхността на политиката изплува тинята.

Та приказката е за това да спрем да мразим тези, чийто труд всеки ден дава шанс и на другите. Сега шоуменът твърди, че не смята да влиза във властта. След година обаче може и да размисли. Така че референдумът е една от стъпките към промяната, за която със сигурност са се подписали онези 673 481 мечтатели…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст