ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хойер търси пари за бежанците

Хойер

Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер настоява лидерите на Европейския съюз да поканят частни инвеститори да помогнат за финансирането на хуманитарни проекти в граничещи със Сирия страни. Защото това би бил ефикасен начин за овладяване на бежанската криза. Според Хойер правителствата на 28-те държави, членуващи в общността, които са и акционери на ЕИБ, реагират твърде мудно на предизвикателствата, произтичащи от бедността, терора и климатичните промени, които принуждават огромни маси от хора от Близкия изток и от Африка да мигрират към Европа. Хойер посочва, че дестабилизиращият ефект на миграцията надхвърля далеч видимите проявления на бежанската криза около Сирия. И тя трябва да се приема сериозно, защото финансовите й измерения все още не са отчетени изцяло. В интервю за журналисти в Мюнхен на 13 февруари (където взе участие в международната конференция за сигурност) банкерът посочи, че институцията може да помогне със строежа на нови жилища, на болници и училища в близост до родните страни на бежанците. Но за целта са необходими огромни инвестиции. 

ЕИБ е най-голямата международна финансова институция, която работи в района на Средиземноморието и на Близкия изток, въпреки че основната част от отпуснатите от нея кредити са за Европа. Разширяването на дейността й чрез включването на частни капитали за поразени от криза държави, за което се говори сега, изисква одобрението на 28-те акционери от ЕС. Подобно на Европейския фонд за стратегически инвестиции на общността (познат като фонда на Юнкер) страните, които не членуват в ЕС, но се нуждаят от помощ, могат да се възползват от парите на европейските данъкоплатци, умножени от частни инвеститори, каза Хойер. Подобни проекти ще изискват гаранции, като се имат предвид задлъжнялостта на бенефициентите и високият риск на транзакциите, респективно насочване на средства към бюджета на ЕС. Според шефа на ЕИБ това би могло да се осъществи при следващия преглед на средносрочните бюджетни планове на общността в края на тази година. 

Коментираните призиви на Хойер не са нови. В изказване на донорската конференция за Сирия и за региона в Лондон на 4 февруари той посочи, че европейската банка може да осигури финансиране в размер на 23 млрд. евро за Турция, Близкия изток и Северна Африка през следващите пет години, ако управителните органи на институцията се съгласят.

Най-големите икономически предизвикателства за региона са осигуряването на стабилност на стопанствата и стимулирането на заетостта в отделните държави. Което означава, че ЕИБ ще трябва на първо място да съсредоточи усилията си в привличането на подкрепа за частния сектор на страните (дребен и среден бизнес, корпоративно и микрофинансиране), както и за образованието и подобрението на базовите всекидневни услуги и инфраструктура.

ЕИБ е подписала през 2015-а заеми в размер на 4 млрд. евро за страните от широкия регион, засегнат от конфликта в Сирия (Турция, Йордания, Египет, Израел, Мароко, Тунис, Сърбия, Черна гора, Косово). Тази сума се равнява на почти половината кредитиране на европейската банка извън ЕС през същия период.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст