Съд взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо телефонни измамници

арест

Районният съд в Разлог уважи искането на прокуратурата и постанови вземане на мярка за неотклонение спрямо Д.С.А., М.Д.И., Д.А.П. и В.Д.В., всичките от с. Ветово, обл. Русе. На четиримата са повдигнати обвинения по няколко досъдебни производства за извършени от тях измами – престъпление по чл. 209, ал. 1, пр. 1 и пр. 2 от Наказателния кодекс. Четиримата обвиняеми са използвали т. нар. схема за телефонни измами, като жертвите са били възрастни хора от гр. Разлог и гр. Банско, от които те получавали парични средства под различен предлог.

Само за два дни – на 26.03.2016 и 27.03.2016 г., измамниците са въвели в заблуждание няколко лица и по престъпен начин получили пари, като причинили имотна вреда на няколко лица в общ размер на 9 000 лв.

В единия от случаите, в гр. Разлог, пострадалата жена – А. А. Д., получила обаждане от мъжки глас, който се представил за неин зет Сашко. Мъжът обяснил, че се нуждае от 1 000 лв. за заплащане на капаро за закупени радиатори. Същия ден по подобен начин била измамена и другата жителка на Разлог – Е. М. Б., на която се обадил „братовчед“, нуждаещ се от 1 000 лв. за освобождаване на задържани на митницата радиатори.

На следващия ден в гр. Банско жертвата на наглите измамници станала Е. В. К., която била заблудена от тях чрез телефонно обаждане от „неин познат от Македония“, който поискал парична сума в размер на 2 000 лв. за плащане на капаро за доставяне от магазин „Зора“ на 6 броя радиатори. Няколко часа по-късно в гр. Разлог с 5 000 лв. била излъгана М. Н. З., която след обаждане от мъж, представил се като „неин роднина Васко от гр. Ракитово“, предала на лице с имена Николай Николов исканата сума за заплащане отново на радиатори от негово име.

В хода на проведените разследвания били събрани гласни, писмени, веществени доказателства и са разпитани множество свидетели. Били иззети мобилните телефони и СИМ картите, посредством които са извършени престъпленията. Разпитани са били и полицейските служители, провели оперативна беседа с обвиняемите лица, и пред които били направени пълни самопризнания.

Според прокуратурата, от доказателствата по делата се установява и опасност обвиняемите да се укрият и да извършат друго престъпление, предвид обремененото съдебно минало. Същите неколкократно са осъждани за престъпления против собствеността, като им е било налагано наказание лишаване на свобода, търпяно ефективно.

Съдът взе предвид обремененото съдебно минало на обвиняемите и прие доводите на държавното обвинение, че е налице реална опасност от извършване на нови престъпления и от укриване и постанови най-тежката мярка за процесуална принуда „Задържане под стража“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст