ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Какво означава “Брексит” за английския футбол

футболисти брексит

Множество звездни играчи не биха играли във Висшата лига през миналия сезон, ако Обединеното кралство бе напуснало Европейския съюз година по-рано, твърди инвестиционният банкер Кийт Харис в разговор със Sky Sports.

Харис, който е контролирал сделките по продажбата на доста футболни клубове, включително Челси и Манчестър Сити, твърди, че Н'голо Канте от Лестър, Антони Марсиал от Манчестър Юнайтед, Ромелу Лукаку от Евертън и Димитри Пайе от Уест Хем не биха могли да се присъединят към клубове си след "Брексит".

В момента играчи от страни-членки на съюза могат да работят във Великобритания без разрешително за работа, но това ще се промени след референдума, проведен вчера.

Все пак от Sky Sports отчитат, че ще трябва да минат няколко години, преди да се усети ефекта.

През миналия сезон 432 европейски играчи са картотекирани за участие във Висшата лига. Очакванията са те да запазят работата си, въпреки вота, но новите футболисти, които искат да се присъединят към английското първенство няма да имат автоматично право да живеят и работят във Великобритания.

Европейците вече ще са обект на същите правила за имиграцията като играчите, идващи от страни извън ЕС. Тези правила предполагат, че футболист може да играе във Висшата лига, ако е записал участия в 30% от мачовете на представителния отбор на страната си в продължение на две години преди датата на подаване на заявление за получаване на разрешително за работа в Англия. А страната му трябва да е сред първите десет в световната класацията на ФИФА.

За футболистите, родени в страни, които не попадат в топ 10 на ранглистата, условието е да са участвали в 45% от мачовете на представителния отбор на родината си. Този процент нараства до 60 на сто за следващите 10 страни в класацията, а след това на 75 на сто за народи, които са на 31-50 място в чарта.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст