Новата КФН ще се гласи на тъмно

кфн

Поредният избор на важен регулаторен орган в държавата очевидно отново ще се гласи на тъмно. Утре парламентарната Комисия по бюджет и финанси ще разгледа проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Комисията за финансов надзор, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията, както и процедурата за избор от Народното събрание.

"БАНКЕРЪ" научи, че към този момент членовете на бюджетната комисия нямат ни най-малка представа какви са правилата, за които евентуално ще гласуват в сряда. Би било логично народните представители да имат поне бегла представа за това, което ще обсъждат, още повече, че става въпрос за един от най-важните регулатори в държавата. Но не. Вероятно по-важно е отново наши хора някак си да бъдат прокарани в КФН, а прозрачността да върви по дяволите.

И още нещо. В цитираното с охота от някои медии писмо от Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) до премиера, в което се отправят препоръки и съвети за някои аспекти на предстоящите стрес тестове, изрично се посочва, че прозрачността трябва да е водеща при всички процедури. Явно, тази основна препоръка, услужливо е подмината от някои, иначе твърде гласовити критици на КФН.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст