Предрешена ли е съдбата на “Дойче Банк”

дойче банк

Съдбата на най-голямата германска банка бе поставена на карта в последните дни. На 7 юли акциите й приключиха търговската си сесия на незначителната котировка от 11.44 евро парчето и в момента се разменят срещу едва 11% от върховата им цена на 11 май 2007-а (когато бе 102.66 евро за акция). За месеците от началото на годината регистрираната във Франкфурт кредитна институция е загубила 48% от пазарната си оценка и тя вече е под 16 млрд. евро.

Нерадостната съдба на германския банков лидер е следствие от поредица от скандали, от лоши управленски решения и от неблагоприятно стечение на обстоятелствата. И докато смъртта на американските инвестиционни компании "Беър Стърнс" и "Лиймън брадърс холдингс" бе светкавична и на пръв поглед безболезнена, очертаващата се сега агония на "Дойче Банк" ще е мъчителна.

Катаклизмите започнаха в разгара на световната финансова криза през 2008-а, от която германският кредитор така и не успя да се възстанови напълно. Много анализатори обвиняват за случващото се бившия главен изпълнителен директор на институцията Йозеф Акерман, който смело заяви през 2009-а, че "Дойче Банк" разполага с изобилие от капитал и е преодоляла финансовата криза по-безболезнено, отколкото конкурентите й. А инвестиционното й поделение доскоро бе сред най-големите в света, сравнимо по размер с "Голдмън Сакс", с "Джей Пи Моргън", с "Бенк ъф Америка" и "Ситигруп". Впоследствие обаче се оказа, че германците са укривали загуби за 12 млрд. щ. долара, за да избегнат намесата и евентуална спасителна акция на правителството. А голяма част от парите, спечелени в смутните кризисни времена, са дошли от манипулирането на междубанковите лихвени проценти – ЛИБОР. А, както е известно, в безмилостния свят на финансите безплатен обяд няма. И банковото ръководство започна постепенно да прави признания.

През 2013-а "Дойче Банк" пусна емисия на права с номинал 3 млрд. евро и заяви, че няма да има нужда от допълнително финансиране. Година по-късно, през 2014-а, бяха набавени още 1.5 млрд. евро, а след това – и нови 8 млрд. евро. В следващите години кредитната институция отчаяно се опитва отново да намери себе си.

Засега обаче тя успя да намери само поредния си главен изпълнителен директор – Джон Крайън. Веднага след като оглави "Дойче Банк", през юли 2015-а, той обяви (на 29 октомври) масови съкращения в банката – на 9 хил. работни места (9% от общия банков персонал) и на 6 хил. външни консултанти. Бе прекратен и бизнесът й в десет държави. Една от причините за драконовските икономии бе солената глоба от 2.5 млрд. щ. долара за скандалите с ЛИБОР. Няколко дни по-късно – на 5 ноември 2015-а, германският кредитор бе наказан с 257 млн. щ. долара глоба за противозаконни операции с държави, срещу които по време на осъществяването им САЩ са наложили санкции. 

"Дойче Банк" започна новата 2016 г. със съобщението, че е приключила 2015-а с рекордната загуба от 6.8 млрд. евро.  Крайън незабавно се появи пред медиите и ги увери, че институцията е "здрава като скала". Германският министър на финансите Волфганг Шойбле пък отиде още по-далеч, като коментира, че "не се опасява" за банката. Но след това събитията се развиха със светкавична бързина.

На 11 май "Дойче Банк" разкри, че общата стойност на сключените й със заемен капитал позиции във финансови деривативи е в размер на шокиращите 52 трлн. евро – приблизително 16 пъти, колкото е размерът на БВП на Германия.

На 16 май експерти на "Беренберг банк" предупредиха, че неволите на "Дойче Банк" могат да се окажат "непреодолими", визирайки задлъжнялостта й от над 40 пъти стойността на инвестирания ресурс.

Вотът за BREXIT на 23 юни също нанесе сериозен удар върху германския банков лидер, защото той е най-голямата европейска банка с операции в Лондон и реализира 19% от приходите си в Обединеното кралство.

На 29 юни МВФ излезе с официално изявление, че "Дойче Банк" "вероятно е с най-значимия нетен принос в системния риск".

На 30 юни Федералният резерв обяви, че поделението на "Дойче Банк" в САЩ не е успяло да издържи стрес-тестовете заради "лошо управление на риска и на финансовото планиране".

На 7 юли акциите на германската група приключиха търговската си сесия на най-ниската си стойност за последните 30 години.

Големият въпрос е какво ще се случи с портфейла от финансови деривативи на "Дойче Банк", оценен на 52 трлн. евро, ако банката изпадне в несъстоятелност?

Очевидно, това би била финансова катастрофа, с каквато светът не се е сблъсквал досега. Така че никой не би искал германският кредитор да фалира. Лошата новина е, че прогнозата определено не е добра, защото графиката на котировките на банковите акции и по-специално стабилният им спад ни връща към  неприятните спомени от месеците преди окончателния фалит на "Лиймън брадърс".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст