Втори дубъл за “Хемус”

карта-магистрала-хемус

След провала на двата мегатърга за магистрала "Хемус", спрени от премиера Бойко Борисов, през изминалата седмица Агенция "Пътна инфраструктура" обяви втори дубъл. Сега обаче кошницата е далеч по-малка – поръчката е за изграждането на 9.3 км от Ябланица до Боаза, а прогнозната стойност е 80 млн. лева. 

Предвижда се отсечката да бъде с по две ленти за движение в едната и другата посока, две ленти за спиране и средна разделителна ивица. Участъкът е проектиран за скорост 140 км/ч, предвидено е изграждането на пет селскостопански подлеза, два селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница – Съева дупка. В обхвата на заданието влиза и строителството на етапна връзка със сега съществуващия първокласен път, която трябва да е с проектна скорост от 60 км/час. 

Процедурата на пътната агенция е за инженеринг, т.е. проектиране и изграждане, като според възложителя разделянето й на две би довело до затруднения, разминаване и необосновано отлагане на изпълнението на строителството.

Парите – 80 млн. лв. (без ДДС), ще бъдат осигурени от държавния бюджет, макар че отново е направена  изричната уговорка, че на този етап те все още не са осигурени. Интересното е друго – предлаганата от участниците цена за изпълнение не може да надвишава посочената прогнозна стойност и противното ще е основание за отстраняване на участника от наддаването. При предишните два търга се стигна до колосални разминавания между прогнозите на държавните експерти и офертите, които подадоха кандидат-строителите.  

В очакваната стойност на поръчката са включени парите за изпълнение на проектантските работи и за строително-монтажните дейности, като е оставена и вратичка за допълнителни разходи в размер на 5% от предложената цена. 

Бъдещият победител ще бъде избран по нова формула, по която ще може да получи максимум 100 точки. Предложените единични цени за строително-монтажните дейности ще са с най-голяма относителна тежест от 50 точки, за цялостната оферта за строителството и допълнителните разходи ще се присъждат 40 точки, а останалите 10 пункта ще са за проектирането.

Срокът за изграждането на 9.3 км магистрален път е  910 дни, като оферти ще се приемат до 17.30 часа на 22 август. Ден по-късно предложенията ще бъдат отворени.

Предишната процедура за строителство на два лота от "Хемус" с обща дължина около 60 км бе прекратена през февруари по нареждане на министър-председателя заради "витаещи съмнения" в обществеността, че избраните фирми са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл" Валентин Златев.

 

 

Отсрочка за тунела "Железница"  

До 15 август се удължава срокът за подаване на офертите в процедурата за "Проектиране и строителство на автомагистрала "Струма", лот 3.1 Тунел "Железница". Обществената поръчка беше спряна на 22 февруари заради подадена жалба пред Комисията за защита на конкуренцията и пред Върховния административен съд. Иначе тя предвижда  изграждането на 4.46-километров участък от аутобана "Струма", който включва и тунела "Железница". Той ще е 2 км, което го прави най-дългия в страната и ще е част от отсечката Благоевград – Крупник. Търгът включва и две мостови съоръжения с обща дължина около 700 метра. Индикативната стойност на проекта е 250 млн. лв. без ДДС, а срокът за изграждането – 1400 дни. Средствата са осигурени по новото издание на  оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" .

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст