ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия избира парламент

русия избори

Днес в Русия се провеждат избори за Държавната дума (руския парламент), губернатори в девет региона и депутати за 39 регионални парламента. Гласуването вече е започнало и се очаква да продължи 22 часа, като обхване 11 часови зони – от Далечния изток до Калининград на Балтийско море.

Избирателите са 111 млн. души. Разкрити са 94 000 секции. По-рано тази седмица се проведе вотът в чужбина, като над 9000 руски граждани упражниха правото си на глас. 

Руснаците ще изберат 450 депутати за долната камара. В парламента влизат тези партии, които преодолеят 5-процентовата бариера (по-рано беше 7%). Кандидатите за местата са 6500 души. 

Промяна в избирателната система, според която половината депутати от 450-местната Държавна дума ще бъдат избирани на мажоритарен принцип, е в полза на управляващата "Единна Русия”, тъй като тя контролира държавата и местните ресурси.

Последните социологически проучвания предричат лесна победа на управляващите, която ще спечели достатъчно места, за да имат мнозинство. 

Националните избори, които включват и първи избори в Крим, идват на фона на 80% одобрителен рейтинг на Путин, въпреки че Русия се бори с най-дългата си рецесия в 16-годишното управление на руския лидер.

САЩ няма да признаят резултатите от предстоящите руски парламентарни избори в Крим, обяви вчера Държавният департамент.

"САЩ не признават легитимността и няма да признаят резултатите от заплануваните за 18 септември избори за Руската дума в окупирания от Русия Крим”, каза говорителят на департамента Джон Кърби.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст