ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Опасни страсти с OneCoin

Четвърти форум „ЕС – Югоизточна Европа“

Полицията в Лондон е започнала разследване на компанията на Ружа Игнатова – OneCoin. Това оповести Британският финансов регулатор – Financial Conduct Authority,  с идеята да предупреди потребителите за потенциални опасности.

“Смятаме, че

потребителите трябва да внимават

в отношенията си с OneCoin, която твърди, че предлага възможност за печалба чрез търговия и "копаене" на виртуални валути", се казва в съобщението. А също и че всеки, който смята, че е станал жертва на измама при търговските си отношения с нея, може да подаде сигнал.

"Фирмата не е лицензирана от нас и не смятаме, че се занимава с дейност, която изисква лиценз от наша страна. Загрижени сме обаче за потенциалните рискове от дейността й спрямо британските потребители", допълва британският регулатор.

OneCoin e създадена от тридесет и шест годишната Ружа Игнатова, която през последната година изкупи няколко луксозни имота в центъра на София. Сред тях са ресторант "Крим" на ул. "Славянска", сграда на площад "Славейков", къщата на бившия кмет на София Димитър Моллов срещу Народното събрание и други. Компанията е част от групата на  "Уан нетуърк сървисес" и се развива по подобие на мултилевъл маркетинга през платформа за "виртуална валута". При нея борсата за добив на монети не е публична, за да започне потребителят да "копае", а трябва да плати входна такса. Такси се събират и за "пакети" с курсове за обучение за привличане на нови клиенти.

Според Webcafe съмненията около фирмата са възникнали и заради партньорите на Игнатова – сред които е и британецът Себастиан Грийнуд (главен дистрибутор на OneCoin), замесен във фалирането на серия от финансови пирамиди, изградени по подобна схема (Crypto888, BigCoin, Brilliant Carbon и др.).

Извън "Уан нетуърк сървисес" в България има още около дузина дружества, свързани с Ружа Игнатова, част от които са притежавани от майка й Веска. През някои от тях в последните две години са направени имотни покупки за над 35 млн. лв., включително и на бившия вече ресторант "Крим" и на къщата на Димитър Моллов.

В интерес на истината криптовалутите по цял свят заварват

надзорните органи "по бели гащи"

Рядко някой се наема да предупреди за нещо нередно, камо ли за пирамидална структура. Въпреки това има известна активност. Неотдавна германският финансов оператор BAFIN и белгийският FSMA обявиха, че ще правят свои проверки на OneCoin. Нашата Комисия за финансов надзор пък информира потенциалните инвеститори и потребителите в интернет, че дейностите, свързани с придобиване, търгуване и разплащане с OneCoin, не са регулирани от действащото европейско и национално законодателство в областта на капиталовите пазари. Днес виртуалните валути не са признати и не се третират като финансов инструмент по смисъла на Закона за пазарите на финансови инструменти и спрямо тях не следва да се прилагат изискванията на този норматив, изтъкват хората от КФН по подобие на британските си колеги.

Потенциалните инвеститори наистина трябва да имат предвид, че инвестицията в такива "криптовалути", които вече надвишават 400 различни вида, крие висок риск. При изпадане например в несъстоятелност на организатора на такъв вид дейност лицата не подлежат на компенсация от Фонда за компенсиране на инвеститорите.

Европейските банки

също не са спокойни

Те вече призоваха финансовите институции на Стария континент да не приемат биткойни и други виртуални валути. В свое комюнике Европейският банков орган – ЕБО (European Banking Authority – EBA), чиято централа се намира в Лондон, отправя съвети към властите "да разубедят финансовите институции да купуват, държат и продават виртуални валути, тъй като няма никакъв регламентиращ режим за тях". Според ЕБО, който координира действията си с Европейската централна банка (ЕЦБ) и с европейските финансови регулатори, "рисковете (свързани с виртуалните валути) превишават облагите", които могат да дойдат, да речем, от бързината или от икономичния характер на транзакциите. Тези рискове са свързани най-вече с "прането на пари или с други финансови престъпления".

Сред крайните противници на валутата на Ружа Игнатова е и Централната банка на Унгария, която обяви компанията й за финансова пирамида.

 "Bitcoin ни поръчва" 

Тази версия разви пред "БАНКЕРЪ"  Жаклин Гочева, маркетинг директор на "Уан нетуърк сървисиз". "Цялата атака срещу нас – твърди тя – идва от Bitcoin. Те са създателите на първата криптовалута и всяка друга, която я застрашава, им пречи. Затова с платени публикации, платени блогъри и журналисти те воюват с другите – по-нови и по-развити криптовалути, като например нашата – OneCoin, която е много по-комплексна. Докато Bitcoin могат да я "копаят" само специалисти и изисква страшно много техника и енергия, за да бъде добивана, OneCoin е по-лесна за копаене поради три важни причини. Първо, ние имаме OneAcademy, съвкупност от  предварителни финансови обучения. Без тези предварителни знания никой не може да "копае" при нас. След обучението се получават промоционални "токени", с помощта на които отиваш и започваш да копаеш монети. При нас това е по-интересното и всъщност по-лесното за самите копачи. Другото важно е, че имаме KYC политика, което е абревиатура на "познаваш своя клиент". При нас клиентът не е анонимен, ние имаме личните му данни, докато при враждебните ни конкуренти всичко е анонимно. С Bitcoin може да се купува проституция, наркотици, оръжие и каквото се сетите още, защото е анонимна валута. Те имат огромни проблеми, които ние с нашата прозрачна система успяваме да избегнем. Освен това при нас е ясно кой стои зад тази валута като фирма и дори като физическо лице. Естествено е, като има лице, да има и кого да псуват", обясни Гочева.

В цялата тази история, естествено, е важен и въпросът за

облагането на доходите

от криптовалута. Националната агенция за приходите, за която важно е облагането на дохода, а не неговият произход, се самосезира още миналата есен. Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%), съобщи НАП. Тоест доходите от продажбата на биткойни се третират като доходите от продажба на финансов актив. Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. Облага се само печалбата.

Колкото до

начина по работа

на цялата схема с "копането", създателите на виртуалните пари пишат: "Препоръчваме ви да закупите поне образователния пакет от 580 евро, който включва много повече жетони (5500 вместо 1100 жетона) и много по-подробно обучение в OneAcademy от онова, което бихте получили за 140 евро – пишат създателите на виртуалните пари. – След като си закупите този пакет, изчакайте сплита и ще имате вече 11 000 жетона. Пуснете ги да добиват монети и на 1 октомври всички ваши монети и активирани жетони ще се удвоят отново извънредно. Така, ако вашите жетони са били 11 000, след 1 октомври 2016-а те ще са вече 22 000. Засега за добиването на една монета са нужни 70 жетона, с тенденция да се увеличават. Нека допуснем, че до края на октомври 2016-а те ще са 71. Разделяме 22 000 жетона на 71 и получаваме около 310 монети. С други думи, за 550 евро ще добиете 310 монети! Цената на една монета OneCoin към края на август е 6.94 евро – с тенденция да се покачва. Нека допуснем, че в края на октомври тя ще стане 7 евро. Умножавате 310 по 7 и излиза, че до края на годината вашите пари от 550 евро ще станат 2170 евро! Можете да ги обмените за евро на вътрешната борса OneExchange, но съветът ни е да ги забравите поне за година – дотогава цената на една монета със сигурност ще бъде поне 15 евро, а може и повече. Така парите ви ще се удвоят още веднъж и ще станат поне 310 по 15, или 4650 евро".

Стига, разбира се, междувременно нещо да не рухне или да не ви приберат на топло…

 

 

Ружа Игнатова, основател на OneCoin, специално за"БАНКЕРЪ":

"Аз бизнес в България не правя"

Г-жо Игнатова, здравейте! Обажда ви се Чавдар Цолов, финансов редактор на в. "БАНКЕРЪ"…

– Кой ви дал телефона ми, г-н Цолов?

Затова съм журналист, за да мога да си намеря каквото ми трябва.

– Това не е отговор на въпроса ми. Кой ви даде телефона ми?

Каня Ви най-любезно да ми разкажете за схемата на OneCoin.

– Искам със сигурност, но ние си имаме правен отдел. Затова ще дам телефона ви на маркетинг отдела и със сигурност някой може да се свърже с вас.

Добре, но има настроения срещу вас в България, и то без да знаем за какво става дума.

– Да, това е възможно, но аз бизнес в България не правя. Настройката в страната не ми е чак толкова важна. Моите пазари са в Азия.

И все пак обяснете що за модел е OneCoin.

– Казах Ви, ще се свържат с Вас.

Коментирайте, моля Ви, поне предупреждението на лондонската комисия за финансов надзор към инвеститорите, свързано с Вашата компания. Тамошният регулатор не разбира за какво става дума ли…?

– Вие виждате много ясно какво пише вътре (б.а. – в съобщението), а ние не сме и първата компания с подобно предупреждение. Британският регулатор казва, че ние не сме регулирани, но не ни трябва и лиценз, за да бъдем регулирани. Те не са се занимавали с нашия  бизнес, не са контактували с нас изобщо. Казват, че може да е опасно. Аз съм абсолютно съгласна с тях, криптовалутата в момента е един от най-рисковите продукти, които има на пазара. Това е съвсем нормално. Но те казват, че лиценз на мен не ми трябва, а и не съм надзиравана от тях, нищо друго не пише вътре.

Добре, но предупреждавайки публиката за фирма, която крие опасности,  не нарушават ли закона за конкуренцията?

– Това е факт. Нашите юристи са се свързали с тях, писали са им писма, но Вие знаете как е.

Благодаря!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст