ОАЕ ще открие посолство у нас, а ние в Абу Даби

ал мансури

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на икономиката на Обединените арабски емирства Султан бен Саид ал Мансури, който гостува у нас, подписаха споразумение за икономическо и техническо сътрудничество.

"Посещението на делегацията ни е историческо", заяви след подписването на документа Ал Мансури. Подобно посещение не е имало от началото на промените в България. 

Гостът обясни, че подписаното споразумение ще промени изцяло отношенията ни, ще бъдат укрепени икономическите връзки и ще се увеличи двустранният стокообмен. Акцент в бъдещите отношения ще са инвестициите, индустрията, малкият и среден бизнес, туризмът и хранителното подсигуряване.

"Гражданската авиация е една от най- важните за нас", подчерта министърът на икономиката на ОАЕ.

През 2017 година ще бъде открито посолство на Обединените арабски емирства в София, а България ще открие посолство в Абу Даби.

Министър Божидар Лукарски съобщи, че е създадена смесена икономическа комисия, която ще заседава на две години.

По-рано днес двамата министри откриха бизнес форум, организиран от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Лукарски обяви, че стокообмена между две страни достига рекордни нива, като за 2014 и 2015 г. е на челно място по обем за всички арабски и африкански държави, с които страната ни поддържа търговски връзки. Лукарски допълни, че през 2014 г. стокообменът достига рекордните 428.9 млн.щ.д., от които 362.1 млн.щ.д. български износ за ОАЕ, а през 2015 година общият двустранен стокообмен е на стойност 324.9 млн.щ.д., като през първото полугодие на тази година стокообменът е 104.2 млн.щ.д., от който 92.2 български износ за ОАЕ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст