Тереза Мей се съгласи на парламентарен вот за “Брексит”

тереза мей

Британският премиер Тереза Мей се е съгласила на парламента на страната трябва да бъде позволено да гласува за плановете за "Брексит", но е помолила депутатите да й дадат пространство, за да води преговорите, съобщава агенция Блумбърг, цитирана от БНР.

Това нейно решение изглежда намали част от инвеститорските опасения за т.нар. "твърд" "Брексит", допринасяйки за поскъпване на британската лира на валутния пазар по време на днешната азиатска търговия. В последно време паундът беше подложен на агресивен натиск от продажби, обезценявайки се само в рамките на този месец с над 5%, тъй като Тереза Мей даде индикации, че на предстоящите през следващата година преговори за излизането на страната от ЕС британските власти ще поставят на преден план намерението за ограничаване на имиграцията за сметка на запазване на Великобритания под някаква форма в рамките на Единния европейски пазар.

Очаква се днес британският парламент да обсъди предложение на опозиционната Лейбъристка партия, призоваващо за "пълен и прозрачен дебат по плановете на правителството за излизане от ЕС". Късно снощи Тереза Мей внесе в парламента изменение, което действително приема направеното предложение, като в същото време тя добави, че не трябва да има опити да се блокира "Брексит" или да се подкопае позицията на правителството в предстоящите преговори.

Британски правителствени източници междувременно признаха, че парите, които са възнамерявали да спестят като вноска за членството в ЕС, ще се наложи пак да бъдат дадени, за да получат преференциални търговски условия след "Брексит".

По време на кампанията в референдума за напускане на ЕС привържениците на напускането твърдяха, че при излизане от организацията ще бъдат спестявани по 350 милиона паунда седмично като вноски към бюджета. Днес обаче стана известно, че министър, пожелал анонимност, е заявил пред Би Би Си, че ще се наложи внасянето на голяма сума от порядъка на 5 милиарда паунда годишно в европейските фондове за осигуряване на достъп до общия пазар.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст