“Ломбар Одие” избра Китай

банки

Швейцарската "Ломбар Одие" – най-старата частна банка на Женева, която към края на юни е управлявала клиентски активи за 159 млрд. щ. долара, посъветва инвеститорите да загърбят склеротичната Европа и да имат по-голямо доверие на развиващите се пазари. Според банкерите Старият континент ще живее поне още едно десетилетие с ниски лихвени проценти – сценарий, който досега не дава особени резултати в Япония. За разлика от тях, икономическата перспектива на Азия, и особено на Китай, е далеч по-добра.

Главният инвестиционен директор на "Ломбар Одие" – Теодор Економу, заяви в интервю в Стокхолм, че Азия представлява "значителна инвестиционна възможност". А ширещите се опасения, че Китай изглежда губи контрол върху стопанството си, са "твърде преувеличени". И вместо тях би трябвало да се обърне по-голямо внимание на усилията на страната да поощри вътрешното потребление.

За разлика от Азия, положението в Европа е твърде нестабилно и след продължилото осем години наводняване на световните пазари с ликвидност инфлацията все още не се е завърнала. В случай че се получи  хронически нисък растеж, отрицателни лихви и масови покупки на дългови книжа от Европейската централна банка, пенсионните фондове и застрахователните компании ще трябва да преосмислят остарелите си инвестиционни модели. Защото традиционната им конфигурация от примерно 60% акции и 40% облигации вече не генерира "впечатляваща" доходност, смята Економу. Логичната стъпка при тези условия е да се погледне отвъд пределите на Стария континент към региони, където пазарните оценки "остават подценени, а валутите – прекалено евтини". При очаквания ръст на частното потребление не само в Китай, но също в Бразилия, в Русия и в Южна Африка, –  т. нар. БРИКС, са очевиден източник на широки възможности.

Инвестициите в развиващите се пазари по правило са свързани със солиден риск, което със сигурност е известно на "Ломбар Одие". Малко след като е основана (от изгнаници калвинисти през 1796-а), банката решава да бъде смела и да се огледа за алтернативи, а не да остане на тогавашната инвестиционна диета – правителствени облигации на Британия, на германските провинции, на Русия и на Франция. И се насочва към един особено интересeн за времето си развиващ се пазар, наречен Съединени  американски щати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст