ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Просперитет на пауза

клошар пред президентството

Още двадесет години ще ни трябват, за да се наредим сред 50-те най-проспериращи страни в света. При това сметка излиза само ако всички останали стоят на едно място и не се развиват. Така изглеждат нещата според представената преди дни класация Prosperity Index на базирания в Лондон институт "Легатум". Изследването показва, че България е на 57-мо място по просперитет в ранглистата, която обхваща 149 държави. А преди 10 години сме били на 60-о място. Казано иначе, просперитетът ни е "скочил" само с три позиции нагоре за едно десетилетие. И съвсем очаквано сме на последно място сред държавите от Европейския съюз по този показател. Дори Македония е преди нас, при това с цели четири места. Да не говорим за румънците, които са точно на 50-а позиция. 

Но нека видим защо според английските експерти просперитетът у нас стои на пауза. В Prosperity Index държавите се оценяват по седем критерия – качество на икономиката, управление, достъп до образование, здравеопазване, лична свобода, социален капитал и околна среда. По първата категория страната е слязла с шест позиции, като изрично се посочва, че антимонополната й политика е най-слабата в ЕС. На практика бизнес средата ни е оценена на 71-во място, докато в съседна Румъния тя е на 41-во. При това положение въобще не бива да се чудим защо големите инвеститори предпочитат да вложат парите си на север от Дунав. 

Без съмнение проблемите в икономиката са продиктувани от лошото управление, което според анализаторите слиза у нас надолу с невероятните 25 позиции. "Преходът към демокрация и свободна пазарна икономика е по-бавен в България в сравнение с други държави от региона. Страната остава една от най-бедните и най-корумпираните в ЕС. Тя е и с най-ниското равнище на върховенство на закона, организираната престъпност остава проблем", се посочва в класацията.

Не това обаче е най-лошото. Оценката ни в сферата на социалния капитал е направо плашеща, тъй като заемаме 111-а позиция по този критерий от всичките 149 държави. А тя измерва силата на личните взаимоотношения, социалната подкрепа, социалните норми и гражданското участие в обществото и т.н. Второто най-негативно класиране е за здравеопазването. По този критерий България е на 91-во място. 

Колкото и странно да звучи, най-добре се представяме в категорията "Образование" (39-а позиция). Което пък ни кара да се замислим колко точно зле сме в останалите направления, след като смятаме образованието за основен проблем, а то се оказва най-доброто, което имаме. Подобен парадокс се забелязва и при околната среда, по която сме 41-ви, макар половината население да е без канализация и боклуците масово да се заравят в сметища вместо да се рециклират и оползотворяват.

"Съседната на България Румъния, която се присъедини към ЕС също през 2007-а, отчита по-голям прогрес за същия период от време. Затова в бъдеще е важно България да осъществи необходимите реформи, които не само да насърчат растежа, но и да намалят широко разпространената бедност. Най-важно е да се обърне внимание на неефективното правителство, организираната престъпност и корупцията", пише в заключението на доклада. 
 
Лидер в класацията Prosperity Index е Нова Зеландия, следвана от Норвегия, която е №1 в Европа. Трета е Финландия, а топ 10 се допълва от Швейцария, Канада, Австралия, Холандия, Швеция, Дания и Великобритания. На дъното е Йемен, като преди него се нареждат Афганистан, Централноафриканската република, Судан, Демократична република Конго, Чад, Ирак, Мавритания, Ангола и Бурунди.

На Балканите след нас са Черна гора (на 58-мо място), Сърбия (66-о), Албания (74-о) и Турция (78-мо).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст