ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полският външен министър: Америка се връща към старите ценности

Тръмп

Полша уважава избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Този избор е предупреждение към политиците в Европа,  че светът се връща към ценностите и традициите. Това заяви полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски пред Radio Poland.

„Страната ни възлага надежди на Тръмп като нов президент на САЩ. Някои политици в Западна Европа призоваваха жителите на САЩ да не гласуват за Тръмп. Това не бе правилно, ние сме демократични общества и уважаваме избора на американците, затова не трябва да бъдем завладявани от емоции“, посочи министърът.

 Вашчиковски обясни, че изборът на Тръмп е предупреждение за политиците в Европа и че „трябва да се осъществи сериозна корекция на европейската политика“. 

"В ситуация на глобализация, когато средният европеец или американец са поставени в ситуация да зависят от решения, които определят живота им, хората се обръщат към лидери, които предлагат реални решения. Този тип политици ще бъдат добре приети не само в САЩ, но и в Европа“, добави той.

По-рано министърът подчерта, че Варшава ще се фокусира върху сигурността при първите си преговори с новия президент на САЩ. Основни теми ще са прилагането на съюзническите решения от юли, за да може Полша да бъде абсолютно сигурна, че няма да има колебания, както се случи преди осем години, когато президентът на САЩ Барак Обама каза "стоп" на ракетния щит.

„Ние искаме потвърждение от САЩ, че съюзническите решения ще бъдат приложени", настоя Витолд Вашчиковски.

В същото време германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен призова новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да заеме твърда позиция по отношение на Русия, съобщи Дойче веле.

„Тръмп трябва ясно да заяви на чия страна е: на страната на закона, световния ред и на демокрацията, или че му е все едно и ще налага някакво мъжко приятелство“, заяви министърът.

Тя добави, че при преговорите с Путин не трябва да се забравя за анексирането на Крим или за бомбардировките над сирийския град Алепо. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст