Парите за саниране отиват в корпоративни вериги, убеден е Вили Лилков

Парламент Вили Лилков

"Парите за санирането се насочват към корпоративните вериги, от които се очаква да осигурят гласоподаватели на ГЕРБ за тези избори", заяви депутатът от РБ Вили Лилков в отговор на въпрос защо с парите от излишъка в държавния бюджет не стигнат до хората с лихвоточки. Пред БНР Лилков посочи, че законопроектите за лихвоточките и за лихвата за просрочени плащания отлежават в парламента, след като са минали на първо четене.

Според него причина за забавянето е нежеланието и упоритостта на ГЕРБ да бъдат придвижени до окончателното им гласуване. Де факто се отхвърля възможността за разглеждане на тези два законопроекта, ГЕРБ е против законопроекта за лихвоточките, коментира Лилков.

55 хиляди семейства имаха възможност до края на ноември да заявят своите права, припомни Вили Лилков. Законопроектът урежда правото лихвоточките да бъдат наследявани, както и с тях да се заплащат такси и данъци.

В жилищния компсенсационен фонд би трябвало да постъпват пари от конфискуване на незаконно придобито имущество. В този фонд има нула лева, посочи още Вили Лилков. Това означава, че държавата изобщо не е било коректна към тези хора. И когато се дава и най-малката възможност в последните дни на това Народно събрание да решим проблема на тези хора, срещаме твърдото нежелание на ГЕРБ, каза Лилков.

Сложни закони се "вкарват набързо" в последните дни от дейността на 43-ия парламент, алармира депутатът Вили Лилков от РБ. Това са законопроекти, които с няколко реда промени могат да решат проблемите на хиляди хора, не могат да бъдат разгледани.

Лилков призова всички народни представители, с изключение на тези от ГЕРБ, да подкрепят предложението законопроектът за лихвата за забавено плащане да се изтегли като първа точка в дневния ред на днешното извънредно заседание на парламента. В момента той е заложен като седма точка, което, по думите на Лилков, е абсолютна гавра.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст