Централните банки се върнаха на сцената

валути

Дилърите напомниха на централните банки да са по-внимателни в думите и делата си, като в рамките на първите три работни дни на седмицата "разходиха" американската валута от 1.20 щ. долара за едно евро до почти 1.19 и отново го върнаха над 1.20 долара за едно евро.

Подемът на зелените пари, започнал в края на миналата седмица, получи тласък на 9 януари, след като добре информирани източници съобщиха, че Народната банка на Китай е престанала да използва една от компонентите във формулата си за изчисление на дневния фиксинг на юана. Което бе изтълкувано като инструмент в подкрепа на американската парична единица и свали рязко цената на китайския й конкурент.

Валутните анализатори пък предупредиха, че азиатските централни банки ще сложат спирачки на доларовия спад заради мощния подем на техните валути, а той  вреди на износителите. По данни на агенция "Блумбърг" само през първите седем работни дни на 2018-а задграничните инвеститори са купили акции на компании от Южна Корея и Тайван за общо 3 млрд. щ. долара плюс тайландски облигации за около 1.8 млрд. долара. Стратезите препоръчват паричните единици на развиващите се стопанства заради все по-розовата картина за глобалния растеж, като предпочитанията на експертите на "Голдмън Сакс груп" са към индийската рупия, индонезийската рупия и южнокорейския вон.

Тайванският долар е поскъпнал с 8.7% през 2017-а, а в края на декември централната банка на страната поиска от местните кредитори да започнат да купуват щатски долари след скока на местната валута до най-високото равнище за последните четири години.

Южнокорейският вон слезе от най-високата си за последните три години цена към американските пари на 8 януари, след като официален представител на правителството коментира за "Блумбърг нюз", че ще предприеме "сурови" мерки срещу еднопосочното движение на вона.

Китайският юан пък скочи до 6.476 за един щ. долар в началото на седмицата (най-силната котировка от септември 2017-а насам), след като през 2017-а поскъпна с 6.7 процента. Според мнения на анализатори от 9 януари Народната банка на Китай, изглежда, очертава праг от 6.50 юана за долар.

От своя страна Филипините и Тайланд заявиха миналата седмица, че са готови да започнат да управляват пазарните колебания, след като тайландският бат се засили с около 10% през 2017-а.

Поредната порция пазарни трусове дойде на 10 януари – след мълвата, че официални представители от Пекин правят преглед на валутните резерви на страната и предлагат да се намалят или дори да бъдат прекратени  покупките на щатски ДЦК. Вестта понижи доларовите котировки, защото Китай е притежател на най-големите чуждестранни резерви в света, оценявани на 3.1 трлн. щ. долара, лъвският пай от които са в щатски дългови книжа. А евентуалните редукции ще се случат точно когато Щатите се готвят да увеличат дълговите си емисии.

"Бенк ъф Джъпен" също се включи в екшъна, като реши на  9 януари  да намали покупките на дългосрочни облигации, изтълкувано като прелюдия към прекратяване на програмата за парично стимулиране на японското стопанство. В резултат йената се засили с над 1% към щатския долар само в рамките на два работни дни и в късния следобед на 10 януари се разменяше срещу 111.44 за един щ. долар.

"Ястребите" от Европейската централна банка пък започнаха все по-настойчиво да изискват точна дата за прекратяване на покупките на активи заради силния икономически подем на еврозоната и подобряващия се пазар на труда. Дори членът на изпълнителния борд Беноа Кьоре – гласовит привърженик на програмата, вече открива "основателен шанс" тя да не бъде удължавана след края на септември. Което помогна на еврото да се изкачи над 1.20 щ. долара на 10 януари.

Действително, безработицата в еврозоната през ноември 2017-а е паднала до 8.7% – най-ниската й стойност от началото на 2009-а. И дори в Италия тя се е понижила до равнищата си от септември 2012-а. Инфлацията обаче остава упорито ниска – 1.4% годишно през декември. Което дава основание за заключението, че докато силната икономика не доведе до ръст на заплатите и на инфлацията, паричните стимули на ЕЦБ ще останат в сила.

У нас

междубанковият валутен пазар през първите шест работни дни на новата година беше много активен. Средният дневен валутен оборот достигна 3224 млн. евро (6305 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха едва 0.7% дял от купената и продадена валута.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст