Опорочиха Закона за енергетиката

11/09/2013 ПарламентКомисия за взаимодействие с граждански организации и движениясъвместно с Комисията по енергетика при следния дневен ред:1. Новият модел за ценообразуване на електрическата енергия и ефектите от прилагането му върху разпределителните предприятия

Г-н Аталай, защо толкова категорично се противопоставихте на промените в енергийния закон, даващи повече правомощия на КЕВР? 

– Защото нарушиха Конституцията на България. Нарушението идва от това, че всеки вид собственост – частната, държавната и общинската, е равнопоставена. Не може в една държава, която претендира, че в нея демокрацията е развита във висока степен, да се връща назад и да казваме, че тя може да се намесва в частно-правни взаимоотношения. Особено, когато си собственик на енергийно предприятие, разбирайте – електроразпределително предприятие. Не трябва, когато си собственик на това предприятие и решиш да го продаваш, да очакваш разрешение от държавата дали може или не може. Първо, това е много сериозно нарушение на всякакви демократични правила. Второ, за първи път в България се прави Закон за енергетиката на прима виста, на крак. В залата приеха този текст, без да запишат никакви критерии, по които КЕВР ще казва дали можеш или не можеш да продадеш частната си собственост. Това са недомислени неща, които влияят и пречат на авторитета на България.

Оттук нататък няма частен инвеститор, който да реши да инвестира у нас. Няма сигурност, няма стабилност. Външен инвеститор няма да дойде. Проблемът не е защо ЧЕЗ продава активите си, а защо чуждестранните инвеститори напускат страната. Това е основният проблем. 

Не е ли редно все пак държавата обстойно да провери сделката, след като и в миналото сме имали лош опит с някои инвеститори?

– Обяснявам вече няколко пъти, но явно няма чуваемост. Обществото е настръхнало от бедността си и от това, че не може да си плати сметките за енергията. И затова енергийно бедните са много. Проблемът е, че правителството не създава достатъчно работни места и инвестиции, за да могат хората да си платят сметките. 

Вземете сегашния Закон за енергетиката. В него има записани правила кога и как всички български институции могат да се намесват в тази сделка по демократични правила. КЕВР ще даде своето становище, когато приключат всички процедури, които вървят по продажбата на активите на ЧЕЗ. ДАНС и службите трябва да дадат съответната информация на правителството, на Народното събрание и на президента. Финансовите институции ще проверят паричния поток, чрез който ще се купят тези предприятия. И тогава вече КЕВР ще даде своето становище. Ако има нарушение, неспазване на правилата и нарушаване на сигурността на снабдяването с електроенергия до крайния потребител, регулаторът има възможност да назначи особен управител, отстранявайки ръководството на частната фирма. Всичко това е написано, но трябва да има някой, който да го прочете и разбере.  

Казахте, че новите текстове противоречат на конституцията. В такъв случай ще сезирате ли Конституционния съд? И ще търсите ли съдействие от президента Румен Радев, ако не съберете достатъчно депутатски подписи? 

– Това са безсмислени, безумни текстове. Това са текстове за успокояване на партньорите в коалицията. Обединиха се ГЕРБ, БСП и националистите против интересите на държавата.

В Закона за енергетиката се приеха още безумни разпоредби, а духът и идеята за промени в него бяха прекрасни – да либерализираме пазара и да натоварим КЕВР според европейските нормативи с още по-големи функции – от тип разследващи. Но впоследствие намесата на БСП и на националистите с идеята да защитават националния интерес опорочи този норматив.

Сега ги слушам от изпълнителната власт и депутатите от ГЕРБ да казват, че са допуснали грешка, че няма заложени критерии. И си задавам въпроса дали в ГЕРБ има демократично мислещи хора? Ако някои са били близки до Тодор Живков, може да са сгрешили. Но питам Георги Марков какво прави, Спас Гърневски какво прави? Това са демократи. Явно, че автоцензурата сред тях също е много силна. 

Ние няма защо да сезираме Конституционния съд. Има други институции, които трябва да мислят за това. Президентът може да реагира. Омбудсманът Мая Манолова понякога е много активна. Искам да видя как ще реагира срещу БСП. Необходимо е всички институции много сериозно да се ангажират със задачите си. И да опазят демократичните принципи. 

Смятате ли, че една проверка на КЕВР може да установи произхода на средствата, с които "Инерком" ще купи активите на ЧЕЗ?

– Не. Задължението на КЕВР след приключването на сделката няма нищо общо с финансирането. Дори за мен е странно – четох някъде, че председателят на регулатора смята да пише писмо до ЧЕЗ, за да ги попита дали сделката е приключена и дали може да се намеси. Това е притеснително.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст