ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Във визията говорим за нов тип държава

Кирил Добрев

"Последните четири месеца се забелязва следната тенденция – спад в подкрепата на ГЕРБ и ръст в подкрепата на БСП."

"В резултат на това управление няколко хиляди човека държат над 80 % от богатствата на страната."

"Убеден съм, че на следващите парламентарни избори БСП ще събере над 1 млн. гласа."

 

Г-н Добрев, какво е новото в политическия модел на управление, който предлага БСП с "Визия за България"? Да не се окаже, че е добре забравено старо?

– "Визия за България" е алтернатива на системата, създадена в годините на прехода, и целта е да постигне обединение по конкретни решения за развитието на страната. Ако под старо имате предвид добри традиции в силната през годините българската икономика, то тогава нека да е старо, но в проекта те са съчетани с модерни икономически решения. Досега бяхме обвинявани, че сме "креслива опозиция", заядлива на дребно. Сега ни обвиняват, че предлагаме не просто алтернатива, а смяна на системата. Предлагаме проект, в който да се включи с мнение и предложение всеки български гражданин. Във визията говорим за реална защита на социалните права на гражданите, за свободна конкурентна среда за бизнеса, подкрепа от държавата за стратегически сектори и опазването на околната среда. Говорим за нов тип държава. Интересът към предлагания от БСП проект на документ е огромен, което не ме изненадва – хората буквално са зажаднели за промяна и знаят, че тази промяна може да им я даде само левицата. Само за изминалите пет дни проектът е подложен на сериозна дисекция, което показва, че обществото иска промяна.

Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов определи идеите Ви като популизъм, защото никъде не се казва откъде ще дойдат парите за изпълнението на вашите "мечти"…

– На ГЕРБ и на Цветан Цветанов работата им е да критикуват. В последно време управляващата коалиция е силно разклатена – лобистки законопроекти, безсилни министри и напрежение в държавата. Нормално е Цветанов да иска да прехвърли топката в нашето поле. Ще му отговоря с едно изречение: "Г-н Цветанов, пари има – липсват приоритети и правилно разпределение. Примерът от последните две седмици – 500 млн. за язовирите. Както нямаше пари за това, изведнъж се намериха. Но пък и аз да питам: Необходими ли бяха пари, за да се спре сделката с ЧЕЗ и да защитиш националния интерес? Необходими ли са пари, за да бъде спряна концесията на "Летище София"? Необходими ли са пари, за да се прегледат всички концесии и да спрем източването на държавния ресурс? Колкото до това "откъде ще дойдат парите", бих искал да задам и друг въпрос: "А къде са тези 16 млрд. лв., които те изтеглиха като заем? За какво се похарчиха? Каква е добавената стойност от тези средства за българската икономика?"

Има опасения, че ще докарате голям бюджетен дефицит, ако направите минималната заплата 60% от средната и осъществите другите си идеи като безплатните детски градини например?

– Стига с тези изтъркани клишета, че левицата е създадена да харчи, а десните – да произвеждат. Направете една равносметка. Ще видите, че през изминалите години всяко едно управление, в което е била ангажирана левицата, е било свързано с икономически ръст. А всяко едно дясно управление – с увеличаване на кредитите на България. Нека да сме наясно – това не е бюджет, нито управленска програма. Това е нов модел на икономика с дългосрочно планиране, с премислени публични инвестиции и износ на продукция с висока добавена стойност. И ако сега ГЕРБ смята, че най-големият разход на държавата са безплатните детски градини и това ще доведе до фалит, просто да се обърне и да вземе пример от кметовете на левицата, където от години съществува такава мярка – безплатни детски градини или символична цена на тази услуга. Ако една малка община може да се оправи с нейния скромен бюджет, какво да кажем за националния? Е, премиерът няма да може да раздава пари в лично качество, да вади от ръкава като фокусник милиони и да потушава протести, а за една толкова важна услуга, да се твърди, че няма как.

Обвиняват ви също, че искате да проведете национализация…

– Забавлявате ме, искрено. Понякога си мисля, че ми вземат интервю от в. "Демокрация". Все пак  по конституция държавната и частната собственост са равни по права. Какъв е проблемът да съществуват и държавни предприятия, които да се управляват добре, на мениджърски и експертен принцип, а не на политически? Винаги когато присъства държавата в определен сектор, имаме далеч по-справедливо разпределение на ресурсите. Отделно от това – при всяка криза се пита къде е държавата, защо не помага на гражданите си, защо не подкрепя бизнеса. Е, няма как държавата да си е на мястото, ако  се е оттеглила от стратегически сектори.

Преди време едно социологическо проучване показа, че 60% от българите не подкрепят ГЕРБ. Но това не носи нищо на БСП, хората не я припознават като алтернатива. Защо?

– За последните две години имаме близо два и половина пъти ръст на гласовете. Последните четири месеца се забелязва следната тенденция – спад в подкрепата на ГЕРБ и ръст в подкрепата на БСП. Според социолози и политолози тази тенденция е необратима. Това, с което се характеризира управлението на ГЕРБ, е, че бедните станаха по-бедни, а богатите по-богати. В резултат на това управление няколко хиляди човека държат над 80% от богатствата на страната. Хората все повече отказват да се доверяват на партии и политици и аз лично ги разбирам. Все пак години наред те са лъгани. Преходът всъщност се оказа много тежък период, през който се люшкахме от романтизъм до тежка депресия, а през последните девет години управлението на ГЕРБ задълбочаваше все повече и повече проблемите на обикновения човек.

Как си обяснявате обвиненията от представители на ГЕРБ, че Корнелия Нинова и БСП стоят зад протестите на стопаните в Странджанско срещу евтаназирането на животните им? Дори и клипче представиха от Фейсбук как Нинова дава нареждания какво да се прави.

– Вие гледали ли сте клипчето? Това, че Корнелия Нинова отиде на място и единствена взе политически мерки, я прави реална алтернатива и хората я припознаха като такава. Разбира се, че е по-лесно на управляващите да "оцветят" един протест, за да не дават отговори и да говорят за политика, а не за решения. Въпрос на време е да припишат на БСП и другите няколко десетки протеста, които се случиха по време на председателството. С тези си твърдения ГЕРБ сами си противоречат, че не сме алтернатива – съгласете се, че няма как да поведеш хора след себе си, ако не си различен от управляващите.

Според последни социологически проучвания БСП не разширява периферията си, не качва проценти и продължава да е на около 4% след ГЕРБ. Идват избори, само на твърдото си ядро ли ще разчитате? Това ли е таванът на вашата партия?

– Президентските избори показаха, че БСП няма електорален таван. На балотажа двойката Румен Радев – Илияна Йотова получи над 2.5 млн. гласа. Що се отнася до последните социологически проучвания, четвърти месец подкрепата на ГЕРБ спада, а електоралната подкрепа на БСП расте. БСП далеч надхвърля подкрепата на твърдото си ядро и съм убеден, че на следващите парламентарни избори ще събере над 1 млн. гласа.

Цветанов се закани, че на местните избори ще "открадне" някои от червените кметове. Как тълкувате това изказване?

– Това говори само за едно – липса на всякакви принципи, всеядност и отсъствие на кадри на ГЕРБ. Всъщност тях въобще не ги интересува какъв човек ще им бъде кандидатът, дали имат общи виждания и позиции с него. За тях е важно само едно – да се вземе властта. Желая успех на г-н Цветанов в "привличането" на кметове на левицата. Сигурен съм, че няма да остане доволен от отговора, който ще получи.

Как ще коментирате обявената от премиера операция "Пречупване"?

– Не знам как върви операция "Пречупване" в обществото, но следя с огромен интерес операция "Пречупване" в управленската коалиция. Вървят залози кой кого ще пречупи и кой кого ще бие по лобистки законопректи – "Обединени патриоти" – ГЕРБ, или ГЕРБ – Обединените.

 

 

Кирил Добрев е роден на 18 април 1972 г. в София. Син е на покойния вътрешен министър Николай Добрев. Завършил е "Хидрогеология" в Минно-геоложкия университет и "Финанси" в УНСС. От 2006 до 2014-а оглавява областната Софийска организация на БСП. Семеен, с две деца. Народен представител в 40-ото, 41-вото, 42-рото, 43-ото и 44-ото Народно събрание. През май 2017-а обаче напусна парламента, тъй като беше избран за заместник-председател на БСП, който се занимава с партийно-организационната работа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст