Страната упорито драпа по стълбичката за дигитализация на бизнеса

Карстен Битнер Емил Караниколов

Четири чуждестранни компании заявиха в края на миналата година намерението си да инвестират в България.

От Group Technology Foundations Commerzbank AG заявиха намеренията на банката да открие IT Hub в София. Плановете са първоначално да има 400 работни места за висококвалифицирани IT специалисти, като тенденцията е те да нараснат до 600. Според  Караниколов намеренията на Commerzbank AG са доказателство за положителното развитие на IT-сектора у нас, а и  затвърждава образа на страната ни като привлекателна и конкурентоспособна инвестиционна дестинация. Очакванията са въпросната инвестиция да провокира интереса и на други водещи германски компании.

Очевидно, освен утвърждаването на България като атрактивно място за производството на автомобилни части, в нея започва да се развива и друг високотехнологичен сектор като самолетостроенето. Така или иначе, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи Сертификатът за инвеститор клас "А" на "Латекоер България" ЕООД за подготвения проект за сглобяване на метални компоненти за носовата част на самолета AIRBUS A350. Инвестицията е на стойност 5.57 млн. лв. и ще се използва за разширяване на производството на завода на френската фирма в икономическата зона в Радиново.

Фабриката на "Шнайдер Електрик Бългаия" ЕООД в село Радиново, край Пловдив, пък получи официално статут на Smart Factory на вътрешно ниво в рамките на групата "Шнайдер Електрик", заради внедрените високи технологии. Това стана с подписването на споразумение за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции и предприятието, развиващо дейност у нас, с което то получи статут на демонстрационна фабрика-модел. Естествено, подобни неща допринасят за налагането на облика на България като страна, отворена за инвестиции във високотехнологичните производства. И съвсем не е случайно, че расте броят на фирмите, инвестиращи във високи технологии и роботизация, което повишава добавената стойност на продукцията. В крайна сметка България се изкачи през миналата година с 11 места в класацията за дигитализация на бизнеса, достигайки до 47-ма позиция от 116 държави.

Колкото до "Шнайдер Електрик" (Schneider Electric), тя е мултинационална компания, глобален специалист в областта на енергийния мениджмънт и световен производител на електрически компоненти. Групата извършва дейност в над 100 страни в света с повече от 220 завода и 100 дистрибуторски центъра.

Заслужава внимание и една друга компания – "БТЛ Индъстрийз" АД, която получи сертификат за инвеститор клас "А" за своя проект "Изграждане на фабрика за производство на електронна медицинска апаратура". Тя работи вече над 20 години в Пловдив и е световен лидер в разработването, производството и търговията на електронна медицинска апаратура. Размерът на новата й инвестиция ще е близо 20 млн. лв., а новооткритите работни места ще са 200.

Регионът около Пловдив определено се е превърнал в притегателен център за високотехнологични инвестиции. Гадът все повече се утвърждава като индустриалната столица на страната и е един от лидерите у нас по ниска безработица.

Чешката BTL Industries е третата по големина компания в света за производство на физиотерапевтична медицинска техника. Всъщност тя е лидер в разработката на електронна апаратура и за кардиологията и естетичната медицина. Създадена е в началото на 90-те години на миналия век и днес уредите й се продават в над 120 държави на шест континента. Освен с производствена база, компанията разполага и с R&D център в Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст