ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За България са необходими гаранции за промяна на политиката на Скопие

Екатерина Захариева

България временно преустановява подкрепата си за Република Северна Македония и няма да даде съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция, докато не получи ясни гаранции за промяна в политиката на Скопие към страната ни в правно обвързващ документ. Това обяви вицепремиерът и министър Екатерина Захариева по време на изслушване в парламента.

Тя напомни, че активната и последователна политика на България към Република Северна Македония е пример за приемственост и междупартиен консенсус. "България е правила всичко по силите си в опит да постигне едно качествено ново начало в двустранните отношения със Скопие", посочи Захариева.

Независимо от всички наши прояви на добросъседство Скопие не промени същността на своята политика към България – подкрепа на неоснователните малцинствени, исторически, езикови и други претенции. Докато не получим правни гаранции, че тази политика ще бъде променена, ние не можем да дадем съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция и реално стартиране на преговори за членство", подчерта външният министър.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов допълни, че алтернативата пред Северна Македония е или да промени поведението си, или да повтори сценария на дългото изчакване от 28 години, докато постигне съгласие с Гърция. "Ние сме "за" разширението на ЕС на територията на Западните Балкани – на първо място Република Северна Македония, но това не може да бъде безусловно. Няма как да се разчита, че някой друг отвън ще притиска България и ще я принуди да си смени политиката. От тук нататък следва колегите от Скопие да си вземат необходимата поука", заяви военният министър и лидер на ВМРО.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст