ЕС да признае всички одобрени ваксини в света

ваксини

Европейският съюз да признае всички седем одобрени ваксини в света, за да улесни пътуването и възстановяването на туристическата индустрия, която е най-засегната от мерките за ограничаване на пандемията от ковид. За това настояват от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, кафенета и заведения, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен пълноправен член за България.

Европейският съюз обмисля актуализиране на критериите за пътуване в рамките на общността, като идеята е при използване на светофарната уредба за улесняване на преминаване на границите, освен броя на заболелите да се отчита и броя на хоспитализираните и степента на ваксинация.

В същото време обаче Европейският център за превенция и контрол на заболяванията признава, че ограниченията за пътуванията на ЕС не са имали значително въздействие върху намаляването на епидемията или на смъртните случаи в резултат на ковид. Затова и се предлага да спре използването на светофарната уредба и да се премахнат всички ограничения за пътуване за хората със зелен сертификат, независимо от тяхната страна на произход, подчертават от ХОТРЕК.

От организацията са категорични, че условията за международни пътувания трябва да станат същите като тези за междуобщностните в ЕС – на основата на имунизация или отрицателен тест, но при признаване на всички одобрени седем ваксини в света, както и да бъдат признати смесените ваксинации и бустерните дози. Да се приемат общи стандарти за бъдещо премахване на тестовете, носенето на маски и социалната дистанция, предлагат още от ХОТРЕК.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст