ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Убийството” на Пеевски е част от сценария за разгрома на КТБ

Георги Георгиев Боец

Г-н Георгиев, през последните седмици виждаме, че Бойко Борисов се е преродил в „Атлантически ястреб“. Войната вече е факт, дали нагорещената международна обстановка няма да засенчи големите вътрешни корупционни скандали и да даде възможност на определени лица да се изпокрият в гънките на ситуацията?

– Ще започна от световното събитие на деня – агресията на Путин в Украйна. Една от най-важните битки на "БОЕЦ" в последно време беше свързана с изграждането на „Турски поток“ и с онези 3 млрд. публични средства, които Борисов, Пеевски и мафията закопаха в проекта, за да обслужат целите и интересите на Путин – да заобиколи и да накаже Украйна, да засили газовата зависимост на Европа. Чрез „Турски поток“ Борисов вкара България във войната на Кремъл срещу Киев. Тепърва ще плащаме ужасна цена за това национално предателство.

Тези дни "БОЕЦ" пусна сигнали до всички компетентни институции по казуса, озаглавен от вас „ГешевКилърГейт“. Каква добавена стойност дава тази информацията за най-големия грабеж в най-новата ни история – случаят „КТБ“? Смятате ли, че мнимият опит за убийство на Пеевски през 2014 г. е спусъкът, който изстреля смъртоносния снаряд към банката?

– Точно така е. Направихме хронологична възстановка на действията на прокуратурата в рамките на няколко дни – от 11 юни 2014 г., когато са извършени арестите на тримата „убийци“ на Пеевски. Случаят е огласен официално на 13 юни, когато прокуратурата влиза в сградата на КТБ и в офисите на фирми, свързани с банката. Именно това е спусъкът, който отключва паниката сред вложителите. Три дни по-късно – на 16 юни, Пеевски влиза в Столичното следствие, нарича тримата набедени „моите убийци“ и паниката допълнително ескалира. След още три дни – на 19 юни, прокуратурата съобщава за изтеглени над 200 млн. лв. в чували. А на следващия ден БНБ затваря банката, спира плащанията и я поставя под специален надзор. Което беше и фактическата смърт на КТБ.

Специалният надзор невинаги предполага фалит, той може да бъде и санитарно-оздравителен за една финансова институция.

– Имаше такъв вариант. Точно затова от дистанцията на времето сега  можем да преценим действията на президента, БНБ, прокуратура, ДАНС, КФН, правителството. И да направим сравнение на действията на институциите към другата банка с подобни проблеми по същото време – ПИБ. На ПИБ бяха дадени толкова средства, колкото й бяха необходим. Докато с КТБ това не се случи, тъкмо обратното – банката беше убита умишлено.

Правите ли някаква аналогия с масовите банкови фалити от 1996-1997 г.?

– Дотолкова, доколкото и двата процеса бяха инициирани задкулисно от мафиотски структури, които ограбиха парите на българските граждани. Но има и големи разлики. Новото, което сега разкриваме в случая „КТБ“ е, че спусъкът, отключил пагубните процеси е т. нар. „убийство“ на Пеевски. Въпрос, който никой не си зададе в изминалите 8 години. Още тогава съдът отхвърли тези обвинения, поради липса на доказателства. Как бяха посочени тези трима „убийци“? Как беше организиран театърът? Кой го организира? Какви бяха схемата и сценарият? БОЕЦ разкрива прякото участие и ролята на Иван Гешев в тези събития. Схемата е следната. Фалитът на банката е бил договорен и планиран предварително. Пеевски стои в основата на този заговор. Бил е наясно, че ще бъде обвинен от своя доскорошен приятел Цветан Василев, щом процесът стартира. И е решил да го изпревари.

Изглежда се стига до някаква форма на отцеубийство – дълго време те публично демонстрираха бизнес взаимоотношенията си като между баща и син.

– Самият Цветан Василев призна, че е създал Пеевски. Не бива да се лъжем. Ако не бяха посегнали на банката, най-вероятно те и до днес щяха да са заедно. Към онзи момент Василев е бил част от мафиотското статукво, но Пеевски решава да изпревари събитията и го обвинява в опит за покушение. Пеевски поръчва тази схема на своята марионетка Цацаров, а той пуска сценария за изпълнение на Пепи Еврото – мафиотският консилиери, който към онзи момент е шеф на шпицкомандата в прокуратурата, разкрита по-късно от Бойко Атанасов. По това време Иван Гешев е в СГП и е част от тази шпицкоманда. Задачата е проста. Търсят се трима участника, за да бъда образувана ОПГ. Те трябва да имат някакъв среден бизнес и връзки с Цветан Василев, но да не са обществено чувствителни фигури, които биха предизвикали публична реакция в тяхна защита. Иван Гешев е посочил и набедил поне един от тримата – Красимир Методиев, негов дългогодишен приятел. Снимките, с които разполагаме, доказват техните лични и семейни контакти.

Една от тях е куриозна – на фона на мемориала на легендарния италиански прокурор Джовани Фалконе, ликвидиран брутално от мафията.

– Точно на фона на този герой в борбата с корупцията. Що за наглост, що за извратено съзнание трябва да има Гешев, за да направи точно това? Какво е посланието – че всеки, който се изправи срещу мафията ще има тази съдба ли? Изключителна мерзост!

Тримата набедени в опит за убийство на Пеевски са Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев. Има ли съмнения, че някой от тях доброволно се е включил като актьор в играта?

– Това е една от срамните тайни на прокуратурата. Затова разравяме наново темата и поставяме въпросите директно към Гешев. До момента по тази тема няма никакво разследване. Допускам, че съучастие на набедените няма. Доколкото ми е известно, и тримата по-късно осъдиха държавата заради действията на прокуратурата и дори стигнаха до Страсбург. Ако бяха част от схемата, тези дела нямаше да ги има.

Тогавашният главен прокурор Цацаров заявява по темата, че „убийството“ на Пеевски е срамна грешка на прокуратурата. Означава ли това, че на онзи етап Цацаров и Гешев не са действали синхронно?

– Напротив. Синхронът е от самото начало и без него реализирането на тази схема е невъзможно. Цацаров просто излиза от ситуацията. Изследвахме кариерите на двама прокурори, които имат пряко отношение по казуса.

Единият е Илиян Рангелов, който повдига обвинението за „убийството“ на Пеевски. Другият е Иван Гешев. Вижте тяхното рязко кариерно издигане след този събитията. Никой не е имал дори идея да осъди тримата набедени. Единствената цел е бомбата да порази КТБ, да отключи процесите по фалита на банката. Дали Цацаров е бил искрен в оценката си? Ето какво се случва с кариерите на двамата прокурори. Съвсем скоро след признанието за „срамната грешка“, вместо проверки и наказания, Илиян Рангелов е повишен в ранг прокурор в СГП. Няколко месеца по-късно Цацаров кани въпросния Рангелов в специализираното звено „Антикорупция“ към ВКП, след още една година е "вдигнат" в Апелативната специализирана прокуратура, днес вече е върховен прокурор. За това кратко време Рангелов извървява стълбата от районен прокурор, командирован в СГП до върховен прокурор – нещо недостижимо за 90% от българските прокурори.

Кариерното развитие на другия прокурор следва същия сценарий. Иван Гешев се доказа пред своите покровители с обвинението срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова – още едно гнусно престъпление, чрез което двете бяха набедени. Помним кадрите с прангите на беззащитните жени.

Каква връзка правите между казуса „КТБ“ и случая „Иванчева – Петрова“?

– Показвам схемата, по която се случват кариерните развития. Гешев става водещ прокурор по делото „КТБ“ и две години не се занимава с нищо друго. Това е случай без аналог в съвременната българска правна практика. Магистрат да се занимава две години с едно-единствено дело. В "БОЕЦ" имаме и преки, и косвени доказателства, че през тези две години неговата роля и задача е била да унищожи – в буквалния смисъл на думата – документите и доказателствата както за собственото си участие във фалита на КТБ, така и за участието на Пеевски и прокуратурата в този фалит. И да изготви един негоден обвинителен акт, който няма за цел разкриване на обективната истина, а точно обратното – да прикрие следите и максимално да отсрочи във времето процеса.

Ако всички съществени документи са унищожени, това означава, че съдебно казусът е невъзстановим. Как си представяте, че ще изплува истината?

– Казусът е възстановим. Парите винаги оставят следи. Следвай пътя на парите. Това, което от "БОЕЦ" сме разкрили дотук, е много малка част от информацията, с която разполагаме. Все още се въздържаме публично да огласим всичко, защото очакваме действията на институциите и не желаем да възпрепятстваме тяхната дейност. За съжаление т. нар. национални медии мълчат по „ГешевКилърГейт“ вече две седмици. Мълчат и "мисирките", и Гешев, и прокуратурата. Всички мълчат. А сме сезирали всички компетентни институции. Очаквам да бъда призован лично, за да валидирам подадените от "БОЕЦ" сигнали. И, за да подадем следващите партиди информации.

Кои са източниците ви на информация и смятате ли ги за достоверни?

– Като медиен човек ще ме разберете: няма как да огласим източниците си. А задължение на институциите е да проверят достоверността на изложените факти. Нещата опират не просто до отстраняването на Гешев, а до разграждането на мафиотския модел и спиране на държавното разграбване.

Как ще се докаже, че самодейното театро с „убийството“ на Пеевски е планираният спусък за взривяването на КТБ, а не е случайна проява на нечие лекомислие?

– Изследвайте следващите ни информации и ще установите връзките, схемите, участниците, отговорността и вината на всеки един. Това не е еднократен акт, това е част от сценарий. Случайност няма. Самият Пеевски три дни след опита за „покушение“ говори в Столичното следствие при Петьо Еврото с дълбока убеденост в случващото се. И никой не го опроверга.

Изключвате ли това да е било солова акция на Пеевски, за да елиминира съдружника си?

– Да, точно така – солова акция на Пеевски е, но… използвайки за тази цел прокуратурата и МВР, които са на пряко негово разпореждане в онзи момент, през Цацаров и ръководството на МВР. Това е факт, който ние твърдим и доказваме.

Свързахте ли се с тримата „убийци“? Стана ясно, че Красимир Методиев е отказал коментар.

– Свързах се с него по телефона. Отказа да коментира. Каза, че не потвърждава, но и не отрича нашата информация.

С какви дейности се занимават тези хора понастоящем?

– С различен бизнес. В съдбите на тези хора намираме части от сценария на „Осемте джуджета“ или „Жоси“. Бизнесът им е подложен на същите схеми за прокурорска репресия и прокурорски чадър. Мафията не прощава, държи ги под контрол чрез репресии. И явно е имало за какво. Методиев е бил близък приятел на Гешев. И да е осъзнавал набеждаването на приятеля си, няма данни Гешев да се е застъпил за него или да е обявил, че е семеен близък. Напротив, той крие цялата си връзка с Методиев. Това е типичното ченгеджийско начало. По този начин доносниците на ДС са писали срещу приятели, колеги, съседи, дори срещу роднини. Освен че е престъпление, това е ужасяващо от морална гледна точка.

Интересно е, че малко след мнимия атентат срещу Пеевски, Цветан Василев също депозира сигнал, че Пеевски го е поръчал за 5 млн. долара, а австрийските служби са отправили искане до българската прокуратура да задържи бившия партньор. Разполагате ли с допълнителна информация по този случай?

– Ето още един въпрос към прокуратурата. Защо този сигнал не беше разследван? Преди 5 г. БОЕЦ беше единствената гражданска организация в България, която има куража да направи среща на живо с Цветан Василев. Фалитът на КТБ беше само поводът за тази среща. У нас по това време се чуваше само версията на управляващите по слугинските й медии. След тази среща разкрихме много важни неща. Например, че седмици преди фалита на банката, Василев се е срещал лично с Цацаров, Искров, Бойко Борисов и Сергей Станишев. И на всички тях е представил сценария: Пеевски ще фалира банката, помогнете! Затова години наред беше крит онзи протокол от КСНС при президента, който съвет се оказа, че е бил една неформална среща. После никой от участващите не призна, че е имал предварителната информация от Василев.

През годините Цветан Василев споменаваше, че разполага с доказателства и документи, свързани с банкови сметки на Пеевски, може би и на Бойко Борисов, може би някакви видео или аудиофайлове с компрометиращо съдържание, които се съхраняват на две места в чужбина. Но вече осем години нищо от това не излиза наяве.

Защо съдът не приема показания на Цветан Василев от дистанция? Има ли процедурни пречки за това най-важният човек в делото да бъде изслушан?

– Наскоро Симеон Дянков беше разпитан по видеоконферентна връзка по делото срещу него. Значи това е напълно валиден и легитимен способ да бъде разпитан свидетел, дори и обвиняем, в рамките на съдебния процес и съдебното следствие. Цветан Василев говореше също и за емисари на Цацаров, Пеевски, Гешев, които са го посещавали. Той е длъжен да осветли техните предложения. Това ще разкрие схемата. Крайно време е това да се случи. Нашата активност и по този казус, и по „Барселонагейт“, и по „Турски поток“ е да изкараме истината пред гражданското общество. Ние обаче не можем да вършим работата на институциите. Хора като Васил Божков и Цветан Василев разполагат с достатъчно информация и тяхната отговорност е да я разкрият.

През 2016 г. водевилът с поръчаните убийства продължи с нови сигнали на Борисов и Пеевски. По този повод тогава Димо Гяуров – бивш директор на НРС (Национална разузнавателна служба, днес – Държавна агенция "Разузнаване" – бел. ред.), иронично каза, че заплахите срещу двамата са посегателство срещу интелекта на публиката. След този случай г-н Пеевски отново получи ефект – сдоби се с охрана от НСО. Безотказно ли сработва тази сценка?

– Пеевски и преди това е имал охрана. Но преви впечатление, че всеки път, когато става напечено, има кой да убива Бойко Борисов. Уверявам ви, че никой не иска да убива този човек. Лично аз му желая крепко здраве, за да излежи цялата си присъда.

Разговора води: Емил Янев

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст