ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще се спука ли балонът със спекулациите?

Бойко Борисов и Румен Радев в сблъсък. Модифциран колаж от 2017 година.

Една от най-мъдрите български поговорки гласи "Когато Господ реши да погуби някого, най-напред му взима акъла!

Интерпретирана към днешния дневен ред на България, Европа и света, тази народна мъдрост звучи така: "Ако Господ реши да затрие една държава, най-напред ще направи на всеки неин жител по един профил във Фейсбук и Туитър!"

Изглежда нелепо, но си е точно така. И то не от вчера или от днес, а откакто т. нар. обикновени хора повярваха на (не)обикновената лъжа, че социалните мрежи са социални медии, а класическите вестници, радиостанции и телевизии са на умиране и затова обслужват единствено интересите на хората с парите, т.е. на властимащите и техните бизнес ортаци. Или казано с по-простички изразни средства, вестниците, радиата и телевизиите лъжат, слушайте какво ви говорим от първо лице единствено число във Фейсбук и Туитър.

Е, вчера и онзи ден видяхме какво точно се случи. Някой написал някъде, че днес бензинът и нафтата вече свършват, а след месец и половина-два – когато пак ги пуснат – вече ще са на петорни или десеторни цени. Или ще струват 200 пъти повече…

Съвсем естествено, първи захапаха стръвта платените "шарани", които разпространиха "благата вест" светкавично във всички социални мрежи едновременно. Придружена с десетки и стотици подходящи за целта коментари от типа "Мафията и правителството поставят народа на колене", "Дотам ни докара американският слугинаж – до студеното и тъмното", "Продажното правителство обърна гръб на братска Русия" и т.н. 

Когато пожарът на бунта наистина се разгоря, управляващите се опитаха да потушат напрежението, докато опозицията реши да… продължи с наливането на масло в огъня. 

"Без никаква причина в момента се всява паника за горивата! Един танкер разтовари днес, чакат се още два танкера за разтоварване в Лукойл. Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши! Утре ще призова КЗК (Комисията за защита на конкуренцията – бел. ред.) да извърши проверка кой и как спекулира с цените! Другата хибридна лъжа е, че сме щели да изпратим войници в Украйна. Поредната фалшива новина! Колкото и хибридни лъжи да се разпространят, проблемът им е, че остават лъжи, а на лъжата краката са къси!", обяви на 2 март малко преди полунощ във Фейсбук профила си министър-председателят Кирил Петков.

"Свидетели сме на дезинформационна кампания за създаване на паника във връзка с наличието на горива. Горива има и ще има. Но комбинацията от дезинформационната кампания и склонността за спекулиране със страховете на хората от страна на някои търговци, води до повишаване на цени и нагнетяване на напрежението. Премиерът вече обяви, че ще сезира КЗК, а в МЕУ (Министерството на електронното управление – бел. ред.) анализираме източниците и начина на разпространение на тази дезинформационна кампания. Излишно е да се запасяваме с туби с бензин, но можем да се запасим с критичност към "новини" в съмнителни сайтове и фейсбук групи", написа във Фейсбук профила си "електронният" министър Божидар Божанов около 8 ч. на 3 март. Енергийният експерт Васко Начев дори обясни, че цената на литър гориво може да е 3 лв. ако борсовата котировка на петрола е достигнала 130 щ. долара/барел и че става дума за опити за спекулация.

Няколко часа по-късно бившият премиер Бойко Борисов и енергийната му дясна ръка Делян Добрев решиха да отбележат 3 март в Котел и… направо избиха рибата с внушенията, които скалъпиха.

Караме накратко, защото, дори само да изслуша човек 20-минутните им словоизлияния на тема "Румен Радев е кръволок и гробокопач на България, а Кирил Петков е неговата най-послушна маша", се искат не здрави нерви, ами оттатък. Въпреки това, конспектираме набързо най-важното:

"… Часове след нахлуването на Русия в Украйна, на газовата борса са изтъргувани 4200 мегаватчаса, при цена на газа 120-150 лева.

… Разликата в цената по количествата е над 400 000 лв. за няколко секунди през нощта.

… Заради тези действия от 1 април увеличението на цената на природния газ ще е брутално за Българина, най-вероятно над 50 процента. За утре (т.е. за 4 март – бел. ред.) цената на тока ще е рекордна за всички времена, следващата седмица – още по-висока. От 1 април няма компенсации нито за тока, нито за газа. Чакат ни рекордни цени без никаква компенсация.

… Искахте Радева зима – ето ви я, ще е по-жестока от Лукановата и Виденовата…"

Въпреки всички призиви за смирение и почит към всички жертви, паднали през Руско-турската освободителна война, "гориво-смазочният" пожар продължи да бушува. И то с такава сила, че всички опити на анализаторите и търговците да влеят капка разум в главите на спорещите и презапасяващите се останаха напразни. А не би трябвало, защото в ситуации като днешната, човек на кого друг може да вярва?

Това е положението преди и по време на войната. Ама като няма кой да чете… 

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА): „Ситуацията снощи си я създадохме сами. Без проблем влязохме в ситуация без аналог през последните – може би – 15 години. Според слухове и предадено по агенция „Една жена каза“ населението започна да зарежда истерично и за няколко часа са продадени толкова горива, колкото се продават за седмица. А цената от 3 лева не е масова и обективно проявена, както се тиражираше в някои сайтове. Да, има 2.70-2.80 лева. Има и цени, близки до 2.90 лева. Но в никакъв случай цената от 3 лева не е масова. Пеша няма да ходим, рафинерията е натоварена доволно добре, а складовете са пълни…“

Прес офис на "Лукойл – България": "Във връзка с разпространена подвеждаща информация за недостиг на горива в страната, „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД и „ЛУКОЙЛ-България“ ЕООД официално заявяват, че рафинерията работи на пълния си капацитет, няма проблеми с доставките на суровини и материали, както и с експедициите на горива към бензиностанциите."

Светослав Бенчев – юрист в Българската петролна и газова асоциация: "Няма проблеми с доставките на горива в България и не се очаква шоково поскъпване на цените. Имаме налични количества, има и суровина. Това, което се случва днес е, че хората се подават на някакъв вид паника, която е абсолютно неоснователна. Ние от няколко дни говорим, че ще има поскъпване, но то е с няколко стотинки и по независещи от нас обстоятелства. Предполагам, че така ще бъде и през следващите дни, но шоково поскъпване не се очаква, поне не на нашите обекти".

Александър Николов, министър на енергетиката: "Сделките, за които е говорил г-н Делян Добрев, наистина са през нощта – около полунощ на 24 и 25 февруари. "Булгартрансгаз" обаче е купувач…"

В петъчния работен ден дори Корнелия Нинова разпореди на КЗП да започне проверки по повод спекулациите.

Какво да добавим още? Нека нормалните хора не се връзват на написаното в социалните мрежи и да се върнат към класическите медии. При тях поне е ясно кой лъже, кой плаща и какво печели от това.

Знае се и още нещо: кой и с чия помощ може да отреже клона, на който седят лъжещите и плащащите..

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст