ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Банк России” свали лихвата, за да подкрепи икономиката

банки

Руската централна банка понижи изненадващо базовия си лихвен процент в знак на увереност, че най-лошото от финансовия трус, предизвикан от инвазията в Украйна, вече е минало.

На извънредно съвещание на 8 април "Банк России" понижи от 20% на 17% основната лихва на страната и обяви по-нататъшни редукции през идните месеци, ако условията позволяват. Руската валута рязко спря подема си към зелените пари след новината и приключи седмичната си търговия с близка до 80 рубли за долар котировка. А доходността на десетгодишните руски държавни облигации падна с повече от 100 базови пункта – до 10.99 процента. 

Решението е опит да се защити руското стопанство от западните санкции, особено след като поскъпването на рублата през последните дни компенсира частично инфлационния натиск. Мартенската годишна инфлация в страната е скочила до 16.7% от 9.2% през февруари, сочат данни на федералната статистическа служба.  

"Днешното решение е в отговор на промяната на баланса на рисковете от ускоряващия се ценови ръст, намаляващата икономическа активност и финансовата стабилност", пише в официалното изявление на руските централни банкери. Те допълват, че "външните условия" ще "ограничат значително стопанската активност", но рисковете за финансовата стабилност на този етап вече са овладяни. Наблюдава си и охаждане на скоростта на повишение на цените благодарение на динамиката на валутния курс на рублата.

Продължаващият приток на приходи от износ на енергия и строгият капиталов контрол, наложен от Москва в отговор на западните санкции, включително забрана за продажба на руски активи от чужденци и задължителни продажби на 80% от постъпленията в твърда ваута на руските експортни фирми, очевидно помагат за възстановяването на руската парична единица. Тя в момента е с една рубла по-скъпа към американската валута в сравнение с котировката от 81.16 рубли за долар на 23 февруари – ден преди президентът Владимир Путин да разпореди нападението срещу Украйна.

Действията на председателя на "Банк России" – Елвира Набюлина, са аналогични на решението й от 2015-а когато тя оряза изненадващо с 200 базови пункта увеличената "на пожар" няколко седмици по-рано лихва след анексирането на Крим. По онова време руската икономика навлизаше в рецесия след първия кръг от санкции в отговор на завземането на полуострова и колапса на петролните котировки.

В наши дни Набюлина се активира три седмици преди планираното за 29 април съвещание на банковата управа под растящия натиск на разширяващите се наказателни мерки на Запада и обявената на 8 април от Япония забрана за внос на руски въглища. Лидерите на Г-7 пък се споразумяха да спрат новите инвестиции в руския енергиен сектор и да увеличат рестрикциите върху търговията, включително и върху въглищата. 

По оценка на експерти, силната рубла редуцира инфлационния натиск, а рискът от финансова нестабилност е спрял да нараства и дори е започнал да намаляв. Те не изключват нова лихвена редукця до 15% на 29 април. А ако нещата продължат да се развиват в тази посока, до края на годината базовата лихва на "Банк России" може да слезе до 10 процента. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст