Всеки иска да получава, никой не иска да дава!

Протести - 1-12 май 2022 година

Крайно време е мушмороците на бившите управляващи в бизнеса и неправителствения сектор да се вземат в ръце, да се освестят и да престанат да се подмазват на бившите си патрони в изпълнителната и законодателната власт. И най-вече – да се погледат малко по-дълго в огледалото и да си отговорят на въпроса "Защо, след като две трети от причините за тежкото ни положение са обективни и не зависят нито от българските власти, нито от Европейския съюз, от два месеца непрекъснато притискат правителството в ъгъла и извиват ръцете му с какви ли не претенции – финансови, данъчни, законодателни и т.н.?"

Ако някой си направи труда и пресметне с какви пари трябва да разполага правителството на Кирил Петков, че да изпълни всички щения едновременно и завинаги, със сигурност под 2 млрд. лв. месечно няма да падне. Което – за една календарна година, в която има само 200 работни дни най-много – прави най-малко 24 милиарда. И откъде ще дойдат тези пари, се пита в задачата, след като всички искат на 100 процента, но сивата икономика продължава да е 38-39 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) поне от 10-15 години?

По времето на Сергей Станишев и тройната управляваща коалиция, сглобена през 2005 г. от тогавашния президент Георги Първанов (БСП – НДСВ – ДПС), БВП е бил 50 млрд. лева. В зората на Бойко Борисовата управленска декада – през 2010 г. – БВП беше 80 милиарда, а днес положението е…  съвършено различно: брутният вътрешен продукт е около 120 млрд. лв., а

в хазната не влизат (или излизат по втория начин) средно по 45 млрд. лв. годишно.

Както се казва в една детска игра, който се мръщи – на себе си се мръщи! Защото – и това е статистически факт поне от началото на XXI век – най-сивите в сивата икономика са ресторантьорите и хотелиерите, строителите и ремонтаджиите, пътническите и товарните превози, производителите и търговците на горива и електроенергия, вносителите на плодове и зеленчуци, износителите на зърнени и маслодайни култури, дребните и средните търговци, т. нар. граждански сектор, през който минават поне една трета от милиардите в европейските фондове. За бездънната черна дупка, позната като здравна система, просто няма да говорим. 

Срама обаче няма. Защото днешната власт не е като вчерашната, която от 2009 г. най-редовно прибираше на сигурно моркова и пускаше в масова употреба тоягата. Днешната власт предпочита да поема ударите и да зарежда батериите от освободената кинетична енергия. Също като динамо на велосипед:

колкото по-злобно въртиш педалите, толкоз жизнерадостно свети фара. 

В началото на седмицата, вместо да поздравят Европа с патронния й празник 9 май, превозвачите надуха клаксоните и завардиха де що има кръстовища и централни улици в своя полза. Претенциите им са ясни – обхватът на тол системата не се разширява, биодобавките се изхвърлят от употреба, акцизът върху горивата се намалява поне с една четвърт. И накрая – вместо да се поинтересуват откъде точно правителството ще намери пари, за да удовлетвори претенциите им, те поискаха оставката му. Явно обладани от интимната мисъл, че Борисов и ГЕРБ най-после ще спечелят изборите и ще ги оставят да си правят каквото им хрумне.

В средата на седмицата изведнъж прогърмя и затрещя откъм Маришкия басйен. Този път заслугата е на работниците и служителите в ТЕЦ "Марица Изток 3". Тя май остана единствена в региона, която продължи да работи на въглища и да бълва десетки хиляди тонове серен и въглероден диоксид.  За сметка на държавата, разбира се, защото нито веднъж досега нейните чорбаджии не са се бръкнали и не са платили някоя от глобите, наложени ни от Брюксел.

Е, преди около месец шефовете в Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) най-после събраха кураж и на 21 април

затвориха централата заради системно замърсяване на въздуха със серен диоксид.

След това обаче явно под натиска на "едни здрави другари" от региона, излъчил за министър на енергетиката дете-чудо на ГЕРБ Делян Добрев, държавните еколози в Хасково тръгнаха да се отмятат и да отварят ТЕЦ-а наново. Но… не случиха на "зелен" вицепремиер и министър на околната среда, защото Борислав Сандов публично обяви, че "решението на инспекцията най-вероятно е взето под заплаха от представител на ТЕЦ-а" и затова той – министърът на околната среда – е отменил решението за отваряне на централата и е назначил проверка, която да изясни фактите и обстоятелствата около скандала.

„Категорично не одобряваме това, че ни сочат за замърсител. Въпреки това приехме да правим главен ремонт, да вложим много средства в централата, само че методът, по който тя е спряна, не ни разрешава. Запечатани са работните пространства и горивната апаратура. Исканията ни са централата да бъде неотложно отворена, с цел да могат да бъдат осъществени ремонтните действия, ще бъдем подкрепени и от сътрудници от други електроцентрали в България“, съобщи юристът на компанията Юлиян Семерджиев.

Данните на МОСВ обаче са си данни. Още повече, че са разгласени от Борислав Сандов и досега никой не е завел дело срещу него за клевета или "нещо" друго: "От май миналата година ТЕЦ "Марица 3" системно надвишава нивата на серен диоксид. През 2021 г. има 30 измерени наднормени нива, а през 2022 г. – осем! Някои от стойностите са преминали аларменият праг – над три пъти завишаване на нормите, което има тежки последици за здравето на хората и изисква моментални действия".

И накрая, като за капак, в четвъртък сутринта активисти на слабо познатия синдикат "Защита" блокираха центъра на София. Този път заради липсващите достойни пари на здравните работници. Недоволството пламнало заради неизпълненото обещание на премиера Кирил Петков, което той дал в началото на април –

задължително да вдигне по най-бързия начин заплатите в сектора.

Протестиращите за пореден път заявиха категоричната си позиция против „унизително ниски и несправедливи възнаграждения на работещите в здравеопазването, драстично намаляване на доходите им след спиране на изплащането на допълнителните възнаграждения за COVID-19, гнусното неизпълнение на даденото от самия министър-председател на Република България обещание за увеличение на възнагражденията им”.

После обещаха, че няма да свалят гарда до пълната си победа и… поставиха поредната диагноза на управляващите, пратени във властта по волята на народа: "Синдикат „Защита” е срещу спекулативното повишаване на цените на енергията и горивата, което води до вихреща се инфлация, и безконтролното повишаване на цените на стоките от първа необходимост!"

Какво да кажем – с цените на горивата и енергията е същата работа като с цените на медицинските изделия, операциите, болничния престой и консумативите около него: 7 милиарда официален бюджет на Здравната каса, около 4 милиарда официално доплащане по болници и поликлиники, най-малко 4 милиарда за плащане под масата, т.е. за рушвети и благодарности. Ами айде да се позасрамим малко, де…
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *