ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Последно повикване за евтини ипотеки

ипотечен кредит

Банките продължават да натискат лихвите по ипотечните заеми надолу. Неотдавна Първа инвестиционна банка (Fibank) предложи промоционален ипотечен кредит с изключително атрактивна лихва от 2.3%. Срокът за погасяване е до 35 години. Кредитът е до 90% от пазарната стойност на избрания от клиента имот. При предсрочно погасяване след изплащането на 12 месечни вноски не се дължи комисиона.

ΠИБ пpeдocтaвя и възмoжнocт нa ĸлиeнтите дa oтcpoчат плaщaнията нa пъpвитe дo 3 мeceчни внocĸи пo ĸpeдитa. Също така мoжe дa бъдe зaявeнo oтcpoчвaнe пo глaвницa и лиxвa, или caмo пo глaвницa.

ПроКредит банк също търси дъното в цената на жилищните кредити с конкурентна за пазара ни лихва – 2.25%, когато тя е плаваща, и 4%, когато е фиксирана.

ПроКредит е и единствената банка в България, която предлага фиксирана лихва за 10-годишен период от време. За сравнение, при останалите банки този период е между 3 и 5 години, максимум. А през последните месеци наблюдаваме засилен интерес към фиксирания лихвен процент.

Пазарни  аналитици коментират, че офертите на повечето банки за жилищни кредити са с лихви в диапазона 2.3-2.8 процента.

Това са нива които извеждат България на едно от първите места по кредитна евтиния на ипотечния пазар в Европа, показа проверка на "БАНКЕРЪ" по страни.

В Германия 20-годишен ипотечен заем в момента струва средно 3.4%. Малко по-евтино е в Швейцария . 3.15 на сто, в Австрия – около 2.8 процента. Във Франция лихвите са като у нас – средно 2.5 процента.

Има обаче и рекордна скъпотия. Средната лихва по ипотечните заеми в Чехия е 5.33% в началото на месец май, сочат данните на Fincentrum Hypoindex. За сравнение, през април тя е 4.88%.

От миналия юни, когато Чешката народна банка (CNB) започна отново да повишава лихвите, средният лихвен процент по ипотеките се е повишил с над 2.8 процентни пункта. Лихвените проценти по ипотечните кредити може да се повишат до 6% тази година“, казва Иржи Сикора, ипотечен анализатор във Fincentrum & Swiss Life Select.

В САЩ средната лихва за 30-годишните ипотеки вече се покачи до близо 5.30%. През  август 2021 г. беше 2.70-2.80%.

В Полша централната банка повиши лихвите от 0.1% до 5.25% от октомври насам, за да овладее вече двуцифрената инфлация, правителството се намесва, за да помогне на кредитополучателите чрез платежни ваканции.

При нас засега животът е песен. 2021-ва беше поредната рекордна година за ипотечното кредитиране в България, в която новоизтеглените ипотечни кредити доближават 5 милиарда лева – сума, която никога не беше отпуската в рамките на година до сега. Консултантите на Кредит център прогнозират и добра 2022 г., в която вероятно и този рекорд ще падне.

През първото тримесечие на 2022 г. банките в България са отпуснали нови жилищни кредити за рекордните 1.5 млрд. лв., което е  с 43% ръст спрямо същия период на миналата година. Това е добра новина за банките, кредитните посредници и строителните предприемачи, но настоящата ситуация крие немалко рискове за купувачите с кредит. За това предупреди Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, изп. директор на "Кредитланд“.

По данни на БНБ през първите тримесечия от 2017 г. до 2021 г. новият обем жилищно кредитиране се е движил в границите между 580 млн. и 1 млрд. лева.

Василев обясни, че високият резултат на банките в началото на т.г. се дължи и на ръста при рефинансирането – замяна на един кредит с друг при по-добри условия. От близо 605 млн. лв. нови жилищни заеми за месец март, 164 млн. лв. са рефинансиране. За сравнение, през март м.г. са отпуснати нови ипотечни кредити за 418 млн. лв., като рефинансиранията са били за 93 млн. лева.

Месечната вноска по кредита не е здравословно да надвишава 40-50% от дохода на купувача/купувачите, а някои банки отпускат кредит и при 60% съотношение дълг/доход. Винаги има риск някой в семейството да остане без работа и да изпита финансови затруднения, каза Василев.

Деян Василев предупреди, че кредитополучателите трябва да предвидят и план Б – евентуално повишаване на лихвите и нарастване на месечната вноска. 

Данните на Европейската централна банка показват, че средните лихви по жилищни кредити в еврозоната са започнали да се вдигат още през март т.г., без ЕЦБ да е предприела увеличение на основните лихвени проценти. ФЕД, Bank of England и редица централни банки в Източна Европа като тези в Полша, Чехия, Унгария, Румъния и Сърбия вече вдигнаха на няколко пъти основната лихва, а от нея зависи цената на кредита.

"При жилищен кредит за 220 000 лв., срок на изплащане 25 години и лихва от 2.59%, месечната вноска е близо 1000 лева. Ако лихвата обаче се вдигне до 5%, месечната вноска би се увеличила с 300 лева.“, предупреди Василев. Но това не е най-доброто решение за банковия пазар в момента.

 

Пазарът на имоти вече е „свръхкупен”

По време на висока инфлация е разумно да инвестираме в инструменти със стабилно покачване и с невисок риск. Това коментира Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на финансова група „Капман“. Една от възможностите са недвижимите имоти. Според него обаче пазарът на недвижими имоти е „свръхкупен”, т.е. цените на имотите вече са твърде високи.

Най-елементарното сравнение е с цените на наемите, защото всеки един такъв актив е инвестиционен и изчисленията на доходността му се правят през изчисленията от евентуалния доход от отдаване под наем. Считам, че там коефициентите на възвръщаемостта са доста ниски, посочи Ялъмов.

Алтернативата е фондовият пазар и акциите на големите международни компании, които въпреки временните колебания,  имат дългосрочен траен тренд, който бори инфлацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст