ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП: От ИТН изговориха абсолютни лъжи за законпроекта за КПКОНПИ

Парламент Милен Матеев

Възмутени сме от откровените лъжи, които е сипят днес от ИТН за изготвянето на законопроекта за КПКОНПИ. Това заявиха на брифинг в парламента експерти и юристи от "Продължаваме промяната", които са работили активно по закона за противодействие на корупцията. По-рано от ИТН заявиха, че премиерът Кирил Петков искал да направи от Антикорупционната комисия свой разследващ орган. А вътрешният министър Бойко Рашков, предлаган от ПП за шеф на комисията, щял да бъде "новият Гешев".

Представителите на ИТН саботират в трети пореден парламент всички възможни действия за реформа в КПКОНПИ и ефективни действия срещу корупцията, каза депутатът от ПП Милен Матеев. И определи днешната реакция на ИТН като "истерична". Също така уточни, че подобна реакция са наблюдавали в експертните съвети, организирани по изготвянето на законопроектите. ИТН са саботирали процеса по изготвяне, като или не са присъствали, или са се появявали за пет минути, заявявайки, че твърдо държат на своето условие – да имат човек в комисията с право на вето, който да решава кой да бъде разследван и кой не.

"Уважаван юрист като Ива Митева не е прочела законопроекта и говори абсолютни лъжи за това как членове от него са противоконституционни и че разследващите инспектори ще участват в съдебния наказателен процес. Такова нещо няма в законопроекта. Не са отпаднали групи от видните политически личности, които трябва да бъдат разследвани от комисията, както твърди Митева. Тя твърди и че в законопроекта са дадени свръхправомощия на разследващите органи, което не е вярно", категоричен е Матеев.

Съпартиецът му Мирослав Иванов допълни: "Колегите от ИТН са единствените, които с поведението, коментарите и позицията си ясно показват, че не желаят борбата с корупцията да е ползотворна и да даде някакъв резултат. Защо? Трябва да попитате самите тях."

От ПП се надяват законопроектът за КПКОНПИ  да бъде подкрепен от парламента. Те потвърдиха, че за момента Бойко Рашков е тяхната кандидатура за шеф на комисията.

Договарянето на 12 депутати от ИТН за подкрепа не стои на дневен ред и срещи не са провеждани, посочиха още от "Продължаваме промяната".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст