България можа да стане климатично неутрална до 2050 г.

американска търговска камара

България може да постигне целите за климатична неутралност до 2050 г. Това каза председателят на Американската търговска камара (AmCham) в България Оливие Маркет по време на Софийски икономически форум III.

Маркет припомни, че камарата наскоро е направила изследване, за да се установи какво е необходимо, за да се постигне тази цел, като изследването е базирано на икономически модел.

По думите му възможно е да се постигне климатична неутралност до този период, но трябва да се случат няколко неща.

На първо място при всеки сценарий трябва да се предвидят огромни мощности за производството на зелена енергия. Необходими са от 5 до 9 гигавата допълнителна енергия от възобновяеми източници и това трябва да бъде постигнато до 2030 г., за да не се закъснее. Моделът сочи, че са налице икономическите стимули за това, но трябва да има инвеститори, които да предпочетат България. Освен това на европейско ниво вече се работи в посока за улесняване на процеса за получаване на разрешителни. България също би следвало да работи в тази посока за разполагането на такива мощности в близост до населени места, допълни председателят на Американската търговска камара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст