ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Да живееш до язовир и да нямаш вода… *

Язовир Караисен - пълен

Велико Маринчевски

Вече 20 дни няма капка вода вкъщи. Капка няма. Години на режим. Като потърпевши споделям мнение за бедственото положение, което е и престъплението безводие.

Колкото протести и срещи да са направени с кметове, депутати, общинари и областни управители за няколко години, те не постигнаха резултат. Някои са в графите пиар и симулиране/отчитане на дейност. Като кризисните отмиващи отговорност писма до министъра в оставка сега.

Докато не се говори с фактите за нашия язовир "Караисен", от една страна, и частните ВЕЦ-ове на яз. "Стамболийски" и р. Росица, от друга страна – окончателно щастливо решение на безводието няма да има.

Караисен е едно от селата с ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ПРИВИЛЕГИЯ ДА ИМА ГОЛЯМ ЯЗОВИР само на два километра отстояние. Всички знаем какво представляваше той (на този язовир съм прекарал години, в целия му воден блясък). Категорично мисля, че той е решението на местното безводие.

В пълен обем язовирът може да снабдява с вода за поливни и битови нужди най-малко три села – обилно, постоянно и завинаги. Питейна вода – от други източници (от години не се пие вода от чешмите в село, купува се бутилирана).

Известни са коментарите за язовира, че "няма как", "всичко е разбито"… че стената, че помпената станция, че каналите… Това е така. Но това е поправимо в много по-кратък срок и за по-малко средства, отколкото за времето да се търсят нови далечни извори, да се правят сондажи, пречиствателни станции, нови водопроводи и т. н., което ще отнеме… 5-10 години, казват. И отново точните фирми ще получават обществените поръчки за стотици милиони. Същите печеливши лица карат жителите на селата сега да дават пари от собствения си джоб за прокарване на вода, докато плащат сметки за въздух от чешмите.

Нашият язовир "Караисен" може(ше) да се стегне с все стена, канали и помпена станция за няколко месеца, ударно с машини и работна ръка.

Тук тежат със страшна сила въпросите защо и кои оставиха всичко да се разсипе през годините? Защо бе даден под аренда – от кого и на кого? Какъв е договорът и до кога? Защо е празен? (една локва за риба). Защо се ползва водна площ като земеделска земя – засят с царевица/слънчоглед. И защо не се настоява от кметовете да се оправят язовирът и каналите, и да се използват по предназначение – за поливане. За да се спре масовото поливане с "питейна" вода. Защо каналите не се поправиха. Кои са отговорни за разбиването и зариването им? Отговорите ги знае цяло село.

Водите на язовира и каналите (Баташки) – ще вдигнат нивата на подпочвените води, а те ще напълнят гераните и чешмите отново. Едни чисто нови водопроводи от язовира до село (3 км) могат да се положат за месец.

И отново въпросът защо не се протестира и работи в тази посока години наред? Заради частниците ли? Кои са те? Заради рибата и царевицата ли — евросубсидиите? Защо не се подава вода от огромния яз. "Стамболийски"? Заради частните ВЕЦ-ове на яз. "Стамболийски" и р. Росица ли не се прилага решение, а се блокира и отклонява водата? Кои са собствениците на ВЕЦ? Кои са замесените общински, местни кметове и нагоре по веригата областни управители и министри, във всичко това? Защо години наред този модел работи в нечии интереси, но в тотални тормоз и мизерия за жителите на Караисен и 100 000 други хора в селата в района?

__________

* Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията. Село Караисен и едноименният язовир са в община Павликени, която поне от 2003 г. приоритетно се управлява от кметове на БСП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст