ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Докато Борисов риташе със Златев, “Лукойл” не плащаше данъци

Мая Манолова

Г-жо Манолова, как смятате, че прочулото се левче от цените на горивата би могло да се озове от сметките на Лукойл в Швейцария в портмонетата на потребителите в България?

– Както е в други държави. В Унгария например, с решение на парламента е въведен таван на цените на бензина и дизела, съответстващ на 2.50 лева. В същото време Унгария се ползва от изключението на ЕС за внос на руски петрол. Тук ще попитам управляващата коалиция "Защо за петрола можем да ползваме изключение, а за газа да не можем?" След като "Лукойл" преработва руски петрол, който е значително по-евтин от сорт "Брент", нормално е продуктите да са с 1 лв. по-евтини. През декември 2021 г. цените на бензина и дизела на бензиностанции бяха около 2.50 лв., а оттогава насам не се е променило нищо при ценообразуващите фактори. Повишаването на горивата е абсолютно спекулативно.

Вижте цялото видео от интервюто с Мая Манолова ТУК:

 

На бензиностанциите ли търсим проблема, или в "Лукойл"?

– В "Лукойл", разбира се. Но на бензиностанциите цената вече е 3.70 лв., т. е. с 1.20 лв.  отгоре. Затова още преди три седмици "Изправи се, България" призовахме парламента да въведе таван на цените на горивата.

Слагането на таван на цените на горивата не означава ли, че държавата ще трябва да ги дотира и печалбите на руската рафинерия ще се запазят, за сметка на бюджетни средства?

– Не става дума за това държавата да финансира спекулата. Не по този начин. Левчето разлика трябва да бъде за сметка на "Лукойл Нефтохим".

Как държавата да извади това левче от печалбите на рафинерията, след като "Лукойл" има монополно положение на пазара?

– С таван на цената на едро.

Това няма ли да засегне и малцината други, които търгуват с продукти от сорт "Брент" в България?

– Поради монопола на данъчните складове, малцината други също са принудени да се придържат към условията на монополиста. Още като омбудсман се борех данъчните складове да станат държавни – за да има достатъчно конкуренция при цените. Дали от популизъм или защото са чули моите тези, ГЕРБ внесоха в парламента предложение за таван на цените на горивата. Но аз ги питам къде бяха те цели 12 години? Докато Бойко Борисов играеше карти и риташе мачлета с бившия шеф на "Лукойл България" Валентин Златев, рафинерията спокойно изнасяше цялата си печалба в чужбина и не плащаше нито лев данъци. Сега за първи път внесоха някакви данъци – 70 млн. лева. А това е печалбата от „левчето“ за една седмица. На годишна база, печалбата само от тази разлика е между 2 и 3 милиарда. Разплитането на историята показва, че въпросната швейцарска фирма "Литаско" (дъщерна на "Лукойл" – бел. ред.) реално преработва петрол на ишлеме в рафинерията "Лукойл Нефтохим". Затова ние настояваме българската държава да прави това ишлеме през БЕХ. Защо държавно дружество да не го прави? БЕХ купува евтиния руски петрол, преработва го в рафинерията и българите получават с левче по-евтини горива.Държавата има "златна акция" в рафинерията. Когато се е договарял в Брюксел дерогацията на руския петрол, Асен Василев би трябвало да е включил и интересите на българския потребител. Може би от рафинерията се отблагодаряват на определени лица за трупането на свръхпечалби. Защо представителят на държавата, назначен още по времето на ГЕРБ и непипнат от сегашната четворна коалиция продължава да мълчи и да се прави на невидим?

От ГЕРБ също вдигат шум около левчето, но спестяват информацията, че шеф на КЗК е майка на техен народен представител. Каква би трябвало да е ролята на КЗК в казуса?

– Нали управляващите щяха да сменят ръководството на КЗК? С КЗК работата е безнадеждна. Нямаме време да чакаме промени в КЗК. Парламентът може да реши казуса днес, ако има воля. При газа цената за юли се увеличи с 32%, а от 1 август ще нарасне с 40 процента.

С 40% върху сегашното увеличение от 32 на сто?

– Да. Призовавам „Булгаргаз“ незабавно да внесе искането за цената на газа за август. Иначе в случай на служебно правителство ще стоварят отговорността и гнева на българите върху президента. До тази ситуация ни доведе безумната четворна коалиция – да се откаже от дългосрочен договор за доставка на газ, без да има алтернатива.

Но условията по договора бяха променени едностранно от „Газпром“.

– Не е вярно. Българската страна пак можеше да плаща в долари, но в друга банка.

И при неясен курс на валутите.

– Отговорността и риска за курса е за „Газпром“, те превалутират. Така направиха Франция, Германия, Италия, Австрия.

Всички тях в момента ги чака сходен с нашия проблем, но с различен сюжет.

– Чакат ни тежки неизвестно с газа.

Но нашата икономика, като изключим топлофикациите и някои отделни производства, не е особено зависима от газа.

– Малко ли е отоплението да поскъпне с още 40 процента?

Топлофикациите имат и опцията да работа с мазут тази зима.

– Това не е постоянно решение. А от 1 октомври ще има следващо увеличение на цената на парното с още 40%. Това казват енергийните експерти. Отделно от това топлофикациите са пред фалит.

Софийската топлофикация е пред фалит от 20 години…

– Да, и процесът се задълбочава. Много се краде в топлофикациите…

А и са партийни каси, както се говори навред.

– В СОС общинските съветници от различни партии са в колаборации, опънали са чадър над Топлофикация, Фандъкова си затваря очите.

Наричат това положение „Коалиция на софрата“.

– В крайна сметка ръстът на всички цени ще удари всички граждани. След бензина и дизела, идва ударът с цените на храните. Днешната инфлация – 17%, е най-високата от 1998 г. досега. Срещу това доходите остават непипнати, минималната работна заплата чисто е 515 лв., а необлагаем минимум няма. Пенсиите уж бяха увеличени, но обещаният ръст от 26.6% реално се оказа три пъти по-малък – само 8.6 процента. Борисов лъга пенсионерите 12 г., но четворната коалиция постигна собствен рекорд – за 6 месеца ги излъга три пъти.

Ако има толкова много бомби със закъснител, какъв е интересът на досега управлявалите партии да търсят нов кабинет? Не е ли по-удобно за тях да завещаят проблемите на служебно правителство?

– За тях всеки ден във властта има огромен финансов залог. Те си разделиха министерствата на чисто феодален принцип. И какво се случва там, ще разберем от комисията по ревизия в следващия парламент. Сега е пълна тишина. Един смел депутат си позволи да проговори, че търговете за дървесина в горския сектор са нагласени, и устата му беше затворена светкавично. А какво се случва с комисионите при износа на оръжие, с далаверите с тока?

Г-жа Нинова се похвали, че под нейно ръководство България е преживяла невиждан индустриален ръст.

– Мога само да се смея. По-лошото е, че и българските граждани се смеят. Чуете ли Нинова да говори за намаляване на цени, прибирайте портфейла на сигурно място и се гответе да плащате двойно. Олиото трябваше да е 3 лв., защото останалото било спекула. Олиото в магазина е 7 лева. Хлябът не е поевтинял с 20%, а с 2% и то неясно докога. Иначе българите са грамотни хора и всеки може сам да прецени на какво се дължи рекордния ръст. Първо, на рекордния износ на оръжие – военните заводи работят на три смени, седем дни в седмицата. Икономическият ръст е от износа на това, което ние не изнасяме. Според Нинова, ние не пращаме оръжие за Украйна, но това огромно производство може да бъде ползвано само там. Затова украинците ни благодариха, а „Билд“ написа, че сме изпълнили съюзническите си ангажименти на 100 процента. Което отрича само госпожа „Неизнасямеръжие“. Изнасяме и горива от "Лукойл" за Украйна през Полша.

Значи ли това, че „левчето“ и там се мултиплицира?

– Говори се, че там има сериозни далавери с износ на по-ниски цени, за да се спестява ДДС и акциз. Третото рекордно перо е от износа на ток. А наесен ударът у нас ще е върху потребителската кошница.

В нашия случай по-скоро „малката кошница“.

– При нея инфлацията е над 50 процента. Парадокс е, че България е най-големият производител на храни в Европа на глава от населението. И получаваме най-скъпите храни на най-бедното население. Имаме информация за цените в големи вериги в редица европейски държави – по-ниски са от тези в България.

Тук не трябва ли отново да адресираме проблема към КЗК за непазарно поведение?

– Инфлацията на хранителните продукти в България е най-висока за цяла Европа. Поскъпването на храните у нас е по-високо отколкото дори в Украйна, която е във война. Ние сме държавата на работещите бедни. Затова в следващия парламент Изправи се, България ще инициира таван на цените на горивата от 2.50 лв. Не за сметка на хазната, а на "Лукойл Нефтохим".

Няма ли държавата да бъде осъдена за такъв тип поведение?

– Защо да бъде осъдена? Рафинерията е част от националната сигурност на България.

Чуват се и гласове за национализиране на компанията.

– Да, това е крайният вариант, който ние не отхвърляме. Би било справедливо решение за българските граждани. Национализиране не на "Лукойл", а на рафинерията.

"Лукойл" да остане като оператор на държавна рафинерия?

– Рафинерията да е държавна, за да бъдат гарантирани адекватни цени на горивата.  А не свръхпечалбите да удрят българския гражданин. Настояваме и за таван на цените на основните храни.

Тук вече няма да мине без държавни дотации.

– Нужен е сериозен икономически анализ, в който държавата да се намеси. Става дума за някои основни храни – определени видове мляко, сирене, плодове и зеленчуци да бъдат с фиксирани цени. Битовите сметки също. Само ние от Изправи се, България посещаваме заседанията на КЕВР. И констатираме, че новата КЕВР не промени нищо. През тази година цената на водата ще скочи с 58 процента. В Разград вече надмина социалната поносимост. Срещу това повишение течовете не са мръднали. От 2015 г. се влачи водната реформа на ГЕРБ. И единственото, което се реформира е цената на водата. Държавата трябва да поеме част от сметките на енергийно бедните, които вече са 60-70% от населението.

В годините вие бяхте един от символите на борбата със задкулисието. Не се ли получава в момента отклоняване на общественото внимание от този дългогодишен порочен модел? Тези дни знакова фигура като Стоян Денчев, бивш висш функционер на ДПС и вицепрезидент на "Мултигруп", даде насоки за бъдещо управление с участието на ГЕРБ, ДПС и "Български възход". Как четете този знак?

– Не мисля, че подобни политически инженерии са сериозни. Но най-големия грях на четворната коалиция и на "Продължаваме промяната" като водеща партия там е, че направиха възможно връщането на ГЕРБ във властта. Най-големият успех им е отстраняването на ГЕРБ, най-големият неуспех – възможността ГЕРБ да се върне. На фона на онова, което свършиха за 6 месеца, те реабилитираха Бойко Борисов. Когато ПП спечели изборите, а ние не влязохме в парламента, аз бях щастлив човек. Повярвах, че промяната е победила, а ГЕРБ са минало забравено. Вместо обаче да изпълнят мандата, който им даде площада – демонтиране на модела, правосъдна реформа и отстраняване на Гешев – те парцелираха министерствата. И се изкушиха от корупция. Касичките на ГЕРБ си останаха.

Склонни ли сте на предварителен предизборен съюз, съставен не по червени линии, а спрямо голямата демаркационна линия задкулисие-законност? Възможна ли е широка антизадкулисна предизборна коалиция?

– Нашите каузи са ясни. Те не са се променили от 2019 г., когато в София тръгнахме срещу модела на ГЕРБ. Тогава извадихме и Орлин Алексиев с неговите схеми, и целия ъндърграунд с четирибуквени прозвища. Ние сме за съдебна реформа, отстраняване на Гешев, антикорупция, защита на уязвимите, битка с монополите. За тези каузи ръцете ни са протегнати.

Разговора води: Емил Янев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст