ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обявяват крал Чарлз Трети за монарх

Чарлз Трети

Крал Чарлз Трети ще бъде официално обявен за монарх в днешния съботен ден на специална церемония. Тя ще бъде последвана от топовни салюти и от четене на прокламации, както в Лондон, така и на други места в Обединеното кралство.

Церемонията ще се състои в двореца "Сейнт Джеймс" и ще бъде излъчвана на живо по телевизията, предаде Ройтерс.

По силата на британския закон 73-годишният Чарлз наследява майка си със самия факт на смъртта ѝ – в четвъртък. Кралица Елизабет Втора почина на 96-годишна възраст след 70 години управление на британския трон. Погребението ѝ ще бъде след малко повече от седмица.

Днес, специалният Съвет по наследяване на трона, в който членуват стотици политици, епископи и високопоставени държавни служители, ще обяви Чарлз официално за крал. Специалната прокламация по този повод ще бъде изчетена в Лондон и в останалите столици в рамките на Обединеното кралство – в шотландската столица Единбург, в столицата на Северна Ирландия Белфаст и в столицата на Уелс Кардиф, а също така и на много други места в кралството.

Вчера, в рамките на първото си обръщение към нацията като крал, Чарлз Трети даде дума да служи на нацията с "лоялност, уважение и любов". Чарлз е крал и държавен глава на Обединеното кралство, а също така и на още 14 владения, сред които Австралия, Канада, Джамайка, Нова Зеландия и Папуа-Нова Гвинея. 

Днес много от британските вестници излязоха с първи страници с черен фон – акт, с който отразиха тъгата, която изпитва британската нация по повод смъртта на кралица Елизабет Втора.

На много от първите страници бе публикувана и снимка на новия крал Чарлз Трети, докато произнася речта си по повод смъртта на кралицата.  "На скъпата си майка искам да кажа: "Благодаря" – бе извел в заглавие "Дейли телеграф".

Редакционният коментар в изданието бе, че страна, която е в състояние да се сбогува с такава незаменима, вдъхновяваща и обичана фигура като кралица Елизабет Втора, без да преминава през сътресения, страх или чувство на слабост, е държава, която може да посрещне бъдещето с увереност и гордост.

"Таймс" бе избрал за заглавие думите на краля "Посвещавам себе си на вас".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст